Суд над Tut.by: експертна комісія в Білорусі називає редакцію «прихованим координатором» протестів та «майданчиком для пропаганди екстремізму»
Суд над Tut.by: експертна комісія в Білорусі називає редакцію «прихованим координатором» протестів та «майданчиком для пропаганди екстремізму»

Суд над Tut.by: експертна комісія в Білорусі називає редакцію «прихованим координатором» протестів та «майданчиком для пропаганди екстремізму»

24 червня у Мінську почнеться судовий процес щодо визнання екстремістськими матеріали Tut.by на їхньому (наразі заблокованому) сайті та у соціальних мережах. Перед цим МВС звернулося до республіканської комісії, щоб її експерти вивчили матеріали редакції, пише Tut.by. 

Висновок цієї комісії й став основою звернення відомства проти Tut.by в суд. На експертизу подали 498 матеріалів: 39 публікацій з сайту, 97 відеоматеріалів та понад 350 скриншотів повідомлень з Telegram-каналів Tut.by.

Основні тези експертизи:

  • чиновники країни характеризуються негативно. Нібито публікації негативно висвітлюють Олександра Лукашенко, Наталію Кочанову, Наталію Ейсмонт та інших;
  • портал є прихованим координатором протестно налаштованої частини суспільства;
  • діяльність Tut.by щодо інформаційного забезпечення протестів та створення можливостей для деструктивних закликів шкодять національним інтересам Білорусі;
  • матеріали містять непрямі заклики до протестів, наприклад, заголовок статті «Тихановська очікує, що Лукашенко піде навесні»;
  • неодноразове повторення гасла «Я/Ми з тобою» закріплює ідею консолідації всіх верств суспільства навколо протестів, спрямованих на «страйк основних бюджетних підприємств Білорусі»;
  • тексти містять мовленнєві стратегії та тактику дискредитації щодо ситуації в країні.

Суд у справі про визнання матеріалів Tut.by екстремістськими призначений на 24 червня. Матеріали буде розглядати суд Центрального району Мінська.

Нагадаємо, що 18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Наразі відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Офіційно влада Білорусі заблокувала сайт Tut.by через п’ять матеріалів про діяльність білоруського фонду допомоги затриманим BYSOL.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

Фото: Tut.by / з вільних джерел

Теги по теме
Беларусь Новости Александр Лукашенко Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом