«Репортери без кордонів» закликали РФ та Білорусь припинити практику примусових зізнань журналістів
«Репортери без кордонів» закликали РФ та Білорусь припинити практику примусових зізнань журналістів

«Репортери без кордонів» закликали РФ та Білорусь припинити практику примусових зізнань журналістів

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) 23 червня закликала влади Росії та Білорусі припинити практику примусових зізнань журналістів.

RSF зробили заяву після так званого «інтерв’ю» опозиційного білоруського журналіста, колишнього головного редактора Nexta Романа Протасевича на державному телеканалі ОНТ. В організації також нагадали про подібну практику в РФ, зокрема – «інтерв’ю» журналіста «Радіо Свобода» Станіслава Асєєва на російському державному телеканалі «Россия 24» та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка на російському телеканалу «Крым 24».

У RSF зазначили, що робота цих журналістів заважала владі.

«Принизлива практика примусових зізнань нагадує найпохмуріші періоди радянської епохи. Окрім шкоди принципам журналістської етики, ці абсурдні постановки порушують статтю 14 про справедливий судовий розгляд Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, під яким стоїть підпис Білорусі і Росії, – сказала керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Жанна Кавелье. – Ми закликаємо Москву й Мінськ дотримуватися міжнародних правових стандартів, які вони зобов'язалися дотримуватися, і негайно покласти край подібній практиці. Прирівнювання журналістів до "шпигунів" ставить під загрозу їх роботу та їх життя. Ми закликаємо негайно звільнити Романа Протасевича й Владислава Єсипенка».

«Репортери без кордонів» додали, що примусові «зізнання» журналіст ведуть до погіршення свободи преси в РФ та Білорусі.



«Схема отримання примусових зізнань завжди одна і та ж: про умови утримання журналістів під вартою або про конкретні елементи їх справи й суті висунутих звинувачень не надається жодної конкретної інформації. Є всі ознаки того, що журналісти не можуть висловлюватися вільно і демонструють ознаки психологічної та фізичної втоми. Інсценування завжди транслюється на державних телеканалах або за участю офіційних осіб», – пояснили RSF.

Нагадаємо, 17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляв, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими». Він зазначив, що під час інтерв'ю казав те, що від нього хотіли почути, заради безпеки родини.

У березні 2021 року до заарештованого в окупованому Криму Владислава Єсипенка допустили журналістів російського державного телеканалу «Крим 24». Зокрема, з ним спілкувався генпродюсер телеканалу Олег Крючков. На відео, опублікованому на сайті «Крим 24», Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту «Крим.Реалії», і сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам. Дружина Владислава Єсипенка Катерина вважає це інтерв’ю з її чоловіком «свідченням побоїв, тортур і знущань». Вона каже, що з моменту затримання до Єсипенка так і не допустили незалежних адвокатів. Президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай вимагає негайно звільнити Єсипенка з-під варти.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників. Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО. Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що «інтерв'ю» Протасевича було дане під тиском і тортурами. Колишній в’язень бойовиків «ДНР», журналіст та письменник Станіслав Асєєв розповів, що в 2019 році відбув у Донецьку схожий допит під телекамерою, як і білоруський опозиціонер Роман Протасевич.

Фото: RSF

Теги по теме
Россия Беларусь Новости Общество российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом