Україні загрожує дефіцит сала: дорого і несмачно
Україні загрожує дефіцит сала: дорого і несмачно

Україні загрожує дефіцит сала: дорого і несмачно

З 2016 по 2021 рік споживання сала знизилося майже на 30%. Так, за даними експерта зі свинарства Асоціації тваринників України Ольги Махно, за останні 5 років споживання свинини знизилося до 7 кг на рік на душу населення.

Про це повідомляє портал Agro News.

Ситуація на ринку

Фахівець зазначила, що українці їдять набагато менше свинини, ніж, наприклад, жителі країн Європи. Ольга Махно додала, що у зв'язку з падінням попиту на сало в Україні може початися дефіцит цього продукту, так як вирощування свиней стає нерентабельним.

Експерт додала, що для українських фермерів стає накладно прогодувати свиней. Так, за даними Асоціації тваринників України з початку 2019 року ціна на корми злетіла на 20-40%  продовжує зростати.

Вирощування свиней

У той же час ціна свиней останні кілька місяців минулого року падала, дійшовши до рівня 2017-го, коли галузь тільки почала виходити з кризи.

Наслідки для українців

У зв'язку з підвищенням ціни на сировину для вирощування свиней фермери змушені підвищувати ціни і на свинину. У найближчому майбутньому прогнозується зростання роздрібної ціни свинини аж до 150 грн/кг.

Експерти відзначають, що надалі подібна ситуація матиме негативний вплив на середній і малий бізнес.

За даними Державної митної служби, імпорт свинини в Україну за перші 5 місяців 2021 року в грошовому еквіваленті перевищує експорт в 6 разів (19 мільйонів доларів припадає на експорт і 3,7 мільйонів на імпорт).

Сало

Найбільше Україна купила свинини у Данії та Польщі (40% і 32% відповідно) , трохи менше в країну було доставлено канадської та нідерландської свинини (26% від усього імпорту). Ще частину свинячого м'яса в Україну завозять з Франції та Іспанії.

Раніше портал MY.UA повідомляв про те, що українці купують продукти вдвічі дорожче, ніж поляки: експерти порівняли ціни.

Також ми писали, що в Україні злетять ціни на оренду житла вже цього літа.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Светлана Мусийко
Редактор новостей
Поделиться сюжетом