Торгпред України допускає введення тимчасової заборони на експорт металобрухту
Торгпред України допускає введення тимчасової заборони на експорт металобрухту

Торгпред України допускає введення тимчасової заборони на експорт металобрухту

У травні 2021 року Україна подовжила дію мита на експорт сталевого брухту.

Заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка допускає введення Кабінетом міністрів тимчасової заборони на експорт металобрухту, якщо Євросоюз застосує подібні заходи.

"Ми вивчаємо торгівельну політику ЄС і бачимо, що ЄС працює над тим, щоб повністю заборонити експорт металобрухту, з огляду на екологічні вимоги", — повідомив Т.Качкав коментарі Бізнес-порталу UAprom.

Відповідно, за його словами, якщо ЄС піде на такий крок, то "цілком ймовірно, що і Україна слдіуватиме цій практиці".

Т.Качка також звернув увагу на те, що питання металобрухту в багатьох країнах перестало бути питанням виключно торгової політики.

"У всьому світі увагу до металобрухту зростає в контексті реалізації екологічних цілей. Це стосується і ЄС. Відповідно, швидше за все, ми з ЄС будемо синхронізуватися, оскільки це частина циркулярної економіки. Це набагато глибше питання, ніж торгівля чи виробництво", — наголосив заступник міністра.

У травні 2021 року Україна подовжила дію мита на експорт сталевого брухту в розмірі 58 євро за тонну до вересня 2026 року. Проте поставки брухту на зовнішні ринки від початку поточного року зросли в 6 разів, до 231 тис. т, тоді як за весь 2020 року було експортовано 36 тис. т.

Згідно з прогнозами Об'єднання підприємств "Укрметалургпром", якщо такі темпи експорту брухту збережуться до кінця 2021 року, то сукупний обсяг річного експорту може перевищити 1 млн т, що становить третину від усього обсягу заготівлі брухту в країні. Це призведе до перебоїв з постчанням металобрухту на українські метзаводи, допускають в "Укрметаллургпромі"

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader