Тисячі людей у центрі Тбілісі вимагають відставки влади через смерть побитого гомофобами телеоператора
Тисячі людей у центрі Тбілісі вимагають відставки влади через смерть побитого гомофобами телеоператора

Тисячі людей у центрі Тбілісі вимагають відставки влади через смерть побитого гомофобами телеоператора

Мітингувальники вимагають звільнення до ранку прем’єр-міністра та керівників двох силових відомств.

Увечері неділі, 11 липня, на проспекті Руставелі в центрі грузинської столиці Тбілісі вийшли на мітинг тисячі людей.  Вони вимагають відставки прем'єр-міністра Іраклія Гарібашвілі, міністра внутрішніх справ Вахтанга Гомелаурі, глави Служби державної безпеки Григола Лілуашвілі, а також покарання всіх винних у смерті оператора телекомпанії "ТВ Пірвелі" Лексо Лашкарава. Він помер після того, як 5 липня його побили гагресивні гомофоби за висвітленні акції ЛГБТ-спільноти та контракції.

Мітинг відбувається перед стінами парламенту, повідомляє "Ехо Кавказу". Протестувальники вимагають звільнення трьох посадовців до ранку понеділка. У разі незгоди обіцяють масштабні форми протесту.

Представники влади сьогодні утримувалися від появи перед камерами. Прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі опублікував лише невелике повідомлення у Facebook:

"Я висловлюю глибоку скорботу у зв'язку зі смертю Лексо Лашкарава. Це неймовірна трагедія. У ці важкі хвилини висловлюю свою підтримку сім'ї, рідним, колективу TV Pirveli і всьому медіаспівтовариству".

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі – єдина з високопосадовців, хто особисто приїхала висловити співчуття родині загиблого.

"Я не знала, що сказати матері, яка перебуває в такому стані. Я відвідувала його в лікарні і справді не думала, що буду висловлювати співчуття з приводу цієї жахливої ​​трагедії. Я впевнена, що це не повинно так закінчитися, відповідальні повинні бути покарані. Висловлюю свої співчуття журналістам і всій громадськості в зв'язку з цією страшною трагедією", - сказала президентка журналістам, виходячи з дому, де жив Лексо.

Лексо Лашкарава / ©
Лексо Лашкарава

Лексо Лашкараві було 38 років. Після нападу радикалів 5 липня Лексо потрібна була триденна госпіталізація, на тілі у чоловіка були численні травми, довелося навіть робити операцію, бо була зламана лицьова кістка. Після цього він прожив лише два дні. Сина мертвим удома знайшла його мати. Офіційної причини смерті ще не назвали. Родичі розповіли, що після побиття Лексо страждав від сильних болів.

МВС почало розслідування за статтею 115 КК Грузії "Доведення до самогубства". Тіло Лашкарава було перевезено в Національне бюро експертизи ім. Левана Самхараулі для встановлення причин смерті. Родичі наполягли на участі незалежного експерта, якого в бюро допустили лише через три години після початку процесу.

Директор клініки "Нью Хоспітал" Георгій Рамішвілі, у якій проходив лікування Лашкарава, повідомив журналістам, що, мовляв, телеоператора після трьох днів надання меддопомоги виписали в задовільному стані.

Нагадаємо, у Грузії на ЛГБТ-акції знову сталася сутичка. Ситуація загострилася після того, як учасники акції перед будівлею парламенту розгорнули прапор ЛГБТ і пустили дим в кольори прапора ЛГБТ.

Новини світу: у Грузії так і не відбувся "Марш гідності" - противники влаштували заворушення

Новини світу: у Грузії так і не відбувся "Марш гідності" - противники влаштували заворушення
Источник материала
loader
loader