Литва запропонувала ввести нові санкції проти Білорусі, а на кордоні починається термінова операція ЄС
Литва запропонувала ввести нові санкції проти Білорусі, а на кордоні починається термінова операція ЄС

Литва запропонувала ввести нові санкції проти Білорусі, а на кордоні починається термінова операція ЄС

Ситуація на кордоні Литви з Білоруссю продовжує викликати занепокоєння.

Литва запропонувала ввести нові санкції проти Білорусічерез ситуацію з мігрантами на кордоні двох країн. Прикордонне агентство Євросоюзу вирішило втрутитися в ситуацію з незаконними мігрантами на литовському кордоні.

Про це повідомив міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс, він представить цю пропозицію своїм колегам з Північних і Балтійських країн в Брюсселі, пише Delfi.

"Використання міграції в якості зброї проти країн ЄС навіть більш цинічне, ніж викрадення літака Ryanair. Я впевнений, що наші скандинавські і балтійські колеги погодяться, що режими, які використовують мігрантів в якості зброї в гібридній війні, повинні отримати болючу і єдину відповідь з боку ЄС", - зазначив він, додавши, що політика ЄС повинна утримувати авторитарні режими від використання людей як інструменту політичного шантажу в ЄС.

Крім того, на литовсько-білоруському кордоні починається термінова операція європейського прикордонного агентства Frontex через зростаючий міграційний тиск.

Про це в понеділок, 12 липня, повідомляє пресслужба Frontex у Twitter.

"Виконавчий директор Frontex погодився почати оперативну прикордонну операцію на кордоні Литви з Білоруссю, щоб допомогти впоратися зі зростаючим міграційним тиском", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ситуація на кордоні Литви з Білоруссю продовжує викликати занепокоєння.

"Я вирішив відправити в Литву екстрену прикордонну інтервенцію, щоб зміцнити зовнішній кордон ЄС", - сказав виконавчий директор Frontex Фабріс Леггері, слова якого наводяться в повідомленні.

За його словами, агентство посилить допомогу і відправить додаткових прикордонників, патрульні машини і спеціальних офіцерів для проведення співбесід з мігрантами для збору інформації.

Нагадаємо:

  • Тільки за перший тиждень липня влада Литви зафіксувала понад 800 незаконних переходів кордону на кордоні з Білоруссю. Якщо в першій половині року більшість мігрантів прибували з Іраку, Ірану і Сирії, то останнім часом влада помітила зміну в складі міграційних потоків. У липні більшість прибулих склали громадяни Республіки Конго, Гамбії, Гвінеї, Малі та Сенегалу.
  • 9 липня в рамках боротьби з потоком нелегальних мігрантів Литва почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.
  • Через різке збільшення потоку нелегальних мігрантів уряд Литви прийняв рішення оголосити режим екстремальної ситуації в країні.
  • А литовський лідер Ґітанас Науседа скликає термінову Раду нацбезпеки й перекидає війська на рубежі на поміч прикордонникам. Що робити братній Литві в таких умовах і до чого, ймовірно, готуватися Україні - у нашому матеріалі.

Чому Литва будує величезний паркан на кордоні з Білоруссю — "Секретні матеріали"

Чому Литва будує величезний паркан на кордоні з Білоруссю — "Секретні матеріали"
Источник материала
loader
loader