«Справа Владислава Єсипенка» і не тільки: в Києві представлять аналіз порушень прав людини у Криму
«Справа Владислава Єсипенка» і не тільки: в Києві представлять аналіз порушень прав людини у Криму

«Справа Владислава Єсипенка» і не тільки: в Києві представлять аналіз порушень прав людини у Криму

У четвер, 22 липня, «Кримськотатарський ресурсний центр» (КРЦ) представить аналіз порушень прав людини в анексованому Криму за перше півріччя 2021 року, зокрема правозахисники планують розповісти про кримінальну справу затриманого в Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка.

«Учасники конференції розкриють основні тенденції, динаміку та кількість правопорушень на півострові за звітний період», – цитує повідомлення КРЦ Крим.Реалії.

Організатори зазначили, що на пресконференції буде представлений «аналіз незаконних дій влади Криму, порушень права на життя, свободу, безпеку й особисту недоторканність (обшуки, затримання, допити, арешти тощо), порушень основних свобод (порушення права на справедливий суд, на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я; незаконні етапування і т.і.) за 6 місяців 2021 року».

За інформацією правозахисників, у звіті КРЦ також міститься інформація про «системні випадки порушень релігійних прав, про порушення прав жінок, про неналежні умови утримання в СІЗО та в'язницях, про порушення прав політв'язнів і незаконні військові навчання в Криму, про стан екології півострова».



Спікерами на заході заявлені:

  • Ескендер Барієв – голова правління «Кримськотатарського ресурсного центру», член Меджлісу кримськотатарського народу;
  • Тетяна Подворняк – менеджер з комунікацій «Кримськотатарського ресурсного центру»;
  • Катерина Єсипенко – дружина Владислава Єсипенка.

6 липня 2021 року окупаційний «суд» Сімферополя продовжив арешт Єсипенку ще на шість місяців. Засідання «суду» відбулося в закритому режимі.

15 липня Єсипенку висунули обвинувачення за двома статтями КК РФ, за якими максимальний термін покарання – 18 років позбавлення волі.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував Крим.Реалії.

МЗС України повідомило, що наразі дев’ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації. На півострові тривають репресії проти проукраїнських активістів та незалежних журналістів.

Фото: Радіо Свобода

Теги по теме
Новости Крым российская агрессия Инфопространство аннексия Крыма
Источник материала
Поделиться сюжетом