США та Німеччина домовились щодо "Північного потоку-2"
США та Німеччина домовились щодо "Північного потоку-2"

США та Німеччина домовились щодо "Північного потоку-2"

Політичний шторм спричинила угода між Штатами та Німеччиною. Угода щодо добудови другого Північного Потоку. Текст договору оприлюднили напередодні. І одразу посипалися заяви-реакції. Про все це будемо говорити у випуску. Та спершу про те, як документ коментують ті, хто його узгодив - Байден та Меркель. І які запобіжники в ньому передбачили для України? Всі деталі зібрали наші кореспонденти у Берліні і Вашингтоні - Тетяна Логунова та Дмитро Анопченко.

Якщо раніше ще залишалися сумніви, то після того, як Вашингтон і Берлін остаточно узгодили свою угоду, стає зрозумілим - Меркель під завісу своєї політичної кар'єри таки "пробила" "Північний потік". Питання лише якою ціною? І це зараз обговорюють в обох столицях.

Зупинити "Північний потік" уже неможливо, все одно його реалізація завершена на 99% - заявив журналістам Джо Байден, пояснюючи пресі, чому він пішов на поступки Німеччині. Каже, замість того, аби перешкоджати, домовилися, що Берлін каратиме Кремль, якщо Росія "навмисно шкодитиме Україні чи іншим державам".

При цьому в Дежрдепі попередили: чітко розраховують, що зобов'язання, які взяла на себе Німеччина, виконуватиме будь-який уряд країни, тобто, що з уходом Меркель нічого не зміниться.

Нед Прайс, речник Держдепартаменту США:

Санкції навряд чи зупинили б чи завадили завершенню газогону. Ось чому ця адміністрація й вирішила, що не в наших інтересах підривати, послаблювати двосторонні відносини з нашим союзником, Німеччиною.

А натомість отримали від Берліна дві головні обіцянки, які й Меркель, і згодом переговорна група чітко озвучили у Вашингтоні: гарантувати продовження українського транзиту (щонайменше на 10 років) і стати, так би мовити, "дипломатичним посередником" між США, Євросоюзом і Україною в питаннях Росії. Фактично своїм авторитетом сприяти політичному врегулюванню. США також обіцяють підтримати Німеччину і Францію в "Нормандському форматі", хоча й не сказали, що будуть його частиною.

І, на перший погляд, усе серйозно, і ціна за добудову газогону не така вже й велика. Але преса пише, а які гарантії, що все це буде виконано? Чи не стане це новим "Будапештським меморандумом", який зрештою не працюватиме? І зауважує - постійно складалося враження, що тут, у Вашингтоні, надто вже поспішали. Власне, як і в Берліні.

Це справді так, поспішали й німці. Офіційний Берлін дуже хотів урегулювати всі суперечки з американцями до парламентських виборів. Адже з серпня й до кінця вересня країна житиме в режимі передвиборчої кампанії. А там іще невідомо, хто переможе і як довго формуватимуть правлячу коаліцію. І німці встигли, хоч і фактично в останню хвилину.

На всі незручні запитання щодо газового компромісу з Вашингтоном сьогодні довелося відповідати особисто Ангелі Меркель. Так збіглося, що вранці канцлерка проводила свою традиційну велику літню пресконференцію. Через коронавірусні обмеження на неї пустили лише кілька десятків журналістів. Але гострі запитання все одно прозвучали. Одне з них: чи означає ця угода, що Росія для Німеччини є важливішим партнером, ніж Україна чи та сама Польща?

Ні, зовсім ні. Йшлося про те, щоб знайти компроміс щодо проєкту, який викликав різні політичні оцінки в різних країн. У спільній заяві ми намагалися розставити важливі акценти щодо України, яку ми підтримуємо, яку я особисто завжди підтримувала. Гадаю, цей документ є хорошим і для України.

У заяві Німеччина зобов'язується зробити все, аби Україна й надалі залишалася транзитером газу. Ідеться, як пообіцяли і у Вашингтоні, про подовження газової транзитної угоди між Україною та Росією на термін до 10 років. Переговори мають розпочатися не пізніше ніж першого вересня. Для участі в них німці призначать спеціального представника. Утім, що буде в разі провалу - питання поки що відкрите.

Ангела Меркель, канцлер Німеччини:

Я не хочу відповідати на гіпотетичні запитання. І ніколи цього не робила. Ми взяли зобов'язання говорити з Росією, Європою про продовження транзитного контракту після 2024 року. Тому я думаю і сподіваюся, що нам вдасться це зробити. До речі, про нині діючий контракт теж свого часу казали, що не вийде його подовжити. Але ж ми це зробили.

А от якщо Росія спробує використати енергоносії як зброю або здійснюватиме агресивні дії проти України, щодо Москви застосують санкції.

Німеччина вживатиме заходів на національному рівні та наполягатиме на впровадженні ефективних заходів на рівні Європейського Союзу, включно із санкціями щодо обмеження російського експорту до Європи в енергетичному секторі.

Крім політичної підтримки, буде й фінансова. Німеччина створить так званий Зелений фонд, куди залучатимуть інвестиції для розвитку й модернізації енергетичної інфраструктури України. Перший внесок до нього 175 мільйонів доларів - зроблять німці. Ще 70 мільйонів Берлін надасть на двосторонні енергетичні проєкти у сфері відновлювальної енергетики й енергоефективності.

Їхнім куратором стане спеціально призначений посланник. І, нарешті, німці готові започаткувати "Пакет стійкості України". Мета цієї ініціативи - збільшення потужностей реверсного газопостачання. Щоб Україна й у майбутньому не залежала від прямих поставок російського палива.

Теги по теме
Украина Россия США Германия Власть международная политика
Источник материала
Поделиться сюжетом