"Газпром" відмовляється бронювати додаткові транзитні потужності української ГТС
"Газпром" відмовляється бронювати додаткові транзитні потужності української ГТС

"Газпром" відмовляється бронювати додаткові транзитні потужності української ГТС

Російський монополіст компенсує транзит відбором газу зі сховищ у Європі.

У вівторок, 27 липня, "Оператор газотранспортної системи України" виставив на аукціон додаткові – переривчасті - транзитні потужності на липень, але відповіді на цю пропозицію від “Газпрому” не дочекався. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані системи бронювання Regional Booking Platform.

Відповідно до пропозиції оператора української ГТС, “Газпром” отримав можливість додатково транспортувати через територію України до Європи 63,7 млн кубометрів газу на добу, однак відмовився це зробити. 

У російському концерні продовжують використовувати український транзит з мінімальним навантаженням — у липні це становить 124 млн кубометрів. Відповідно до довгострокового бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд кубометрів “Газпром” має можливість транспортувати 109 млн кубометрів газу за добу.  Необхідних 15 млн кубометрів твердих потужностей було заброньовано додатково на аукціоні 19 липня. 

Попри проведення планових ремонтних робіт на головних експортних магістралях концерну "Північний потік" і "Ямал-Європа", “Газпром” ще жодного разу цього року не збільшував бронювання українських потужностей, а компенсував транзит відбором газу зі сховищ у Європі.

Небажання російського монополіста збільшувати транзит українські газовики називають "шантажем" Європи. За їхньою інформацією, закачування до підземних сховищ перебуває на мінімальних значеннях, тому нову зиму Європа може зустріти без достатніх запасів блакитного палива. 

Нагадаємо, що російськийгазопровід "Північний потік-2", який будується в обхід України, майже повністю завершений, тому протидія його зведенню санкціями на цьому етапі вже неможлива. Про це заявив президент США Джо Байден.

Источник материала
loader
loader