Газ на заправках б’є рекорди: експерти розповіли, чи чекати на здешевшання
Газ на заправках б’є рекорди: експерти розповіли, чи чекати на здешевшання

Газ на заправках б’є рекорди: експерти розповіли, чи чекати на здешевшання

Стрибок цін підштовхнула міжнародна кон’юнктура, кажуть експерти.

Скраплений газ на автозаправках України знову б'є цінові рекорди. На багатьох заправках за літр газу водії платять уже до 18 гривень за літр. Експерти кажуть, на монопольну змову це не схоже. Найімовірніше, вартість росте через дефіцит та сезонні чинники.

Про це йдеться в сюжеті кореспондента Дмитра Мороза.

Цінники на автозаправках не встигають міняти. Чи не кожний новий день, додає увартості скрапленого автомобільного газу- плюс 20-30 копійок на літрі.

«Дуже сильно пригнічує. Але більше турбує той момент, ось рік тому, коли був перший карантин, це все опустилося до 7 гривень за літр. Тобто, в той момент це було рентабельно, але проходить рік і ми зараз бачимо 16, а на деяких заправках аж до 18-ти», - каже один із водіїв.

Стрибок цін підштовхнула міжнародна кон’юнктура, кажуть експерти.

«Зараз маємо пік споживання автомобільного газу у всій Східній Європі. В Росії, в Туреччині. Це породжує великий попит. А таке зростання попиту тягне дуже різке зростання ціни за собою і ажіотаж», - пояснює експерт Артем Куюн.

Нафта зросла до 80 доларів за барель, одночасно росте і газ. На кінець липня на європейських біржах газ взагалі стрибнув у ціні вище 500 доларів за тисячу кубів, хоча ще в березні коштував 200-250. На азійських ринках ціна взагалі перетнула межу у захмарні 700 доларів за тисячу кубів.

«Ціна у серпні, принаймні в першій половині, як мінімум не знизиться. А якщо там будуть якісь ознаки дефіциту, то вона ще може зростати», - додає експерт.

Дефіциту газу на ринку поки що не спостерігається, як і росту курсу долара, а це позитивні чинники, які бодай трохи стримують подальше підвищення вартості газу, розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Все залежатиме від вартості нафти, ну і курсу валют. Зараз ви бачите, курс більш-менш стабільний. Якщо нафта піде до низу, то тоді є підстави очікувати, що скраплений газ здешевшає», - зазначає він.

Але і здешевшання найближчим часом очікувати не варто, каже експерт. Мовляв, ми перебуваємо на піку зростання світових цін. Автолюбитель із Києва, Сергій дуже розчарований такою кон’юктурою ринку. Він лише рік тому встановив на своє авто газове обладнання. Каже: нині - воно геть не дає економії.

«Зараз немає ніякого сенсу в принципі, що газ, просто так пару копійок дешевше», - констатує Сергій.

Водночас, водії зізнаються, що високий цінник багатьох змусить переглянути режим використання своїх авто.

Скраплений газ на автозаправках України знову б'є цінові рекорди

Источник материала
Поделиться сюжетом