/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F247%2F90f8dac3290b27c8b82d76ed24f630b3.jpg)
На Буковині вилучили з обігу небезпечні пончики
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує про надходження інформаційних повідомлень системи швидкого реагування про харчові продукти та корми (RASFF):
- від 30.07.2021 р. №2021.3720 та від 30.07.2021 р. №2021.3720-fup18 стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксид етилену в камеді з рожкового дерева з Італії (виробник: Unigra s.r.l., Italy) до України (отримувач: TOB «Мастер Мартіні Україна», вул. Здолбунівська, З А, м. Київ, 02081);
- від 04.08.2021 р. №2021.4039 та від 04.08.2021 р. №2021.4039-fup2 стосовно відкликання пончиків, які містять камедь рожкового дерева, що перевищує MRL для оксиду етилену з Франції (виробник: Vandemoortele, France) до України (отримувач: TOB «СІЛЬПО-ФУД», вул. Бутлерова, 1, м. Київ, 02090).
У разі виявлення даної невідповідної продукції в обігу споживачів просять негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертатись до територіальних управлінь, відділів.
Довідка
Камедь рожкового дерева (харчова добавка Е410), виготовляють із плодів теплолюбного рожкового дерева (вид акації цератонія стручкова, лат. Ceratonia siliqua), яке росте в Середземноморському регіоні. Сировиною для виробництва камеді рожкового дерева є боби, які знаходяться всередині довгих стручків своєрідної вигнутої форми. Отриману субстанцію відфільтровують, осаджують спиртом, очищають, висушують і ще раз перемелюють до порошкоподібного стану. Камедь рожкового дерева використовують як загущувач в харчовій промисловості.
