Нове загострення на Донбасі: в ТКГ назвали три причини активізації бойовиків
Нове загострення на Донбасі: в ТКГ назвали три причини активізації бойовиків

Нове загострення на Донбасі: в ТКГ назвали три причини активізації бойовиків

class="c-article__lead">

Українська сторона вбачає геополітичний і внутрішньоросійський фактори, а також помічає старання бойовиків блокувати КПВВ.

Посилення обстрілів бойовиків на Донбасі, через що зросла кількість загиблих та поранених українських військових, пов'язано з трьома факторами: майбутня зустріч Зеленського з Байденом і Меркель, необхідність мобілізації російського електорату перед виборами до Держдуми РФ та закриття КПВВ.

Таку думку висловив представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш в ефірі телеканалу "Україна 24".

За словами Гармаша, є три фактори загострення ситуації на Донбасі.

"Один з них - геополітичний. Зустріч Байдена із Зеленським, Меркель із Зеленським. Ми бачили минулої весни перед самітом НАТО, коли були можливі позитивні рішення для України, речник МЗС Росії Марія Захарова говорила, що якщо триватиме мілітаризація України й зближення з НАТО, то це загострить ситуацію на Донбасі", - вважає він. Для Росії загострення на Донбасі є стримувальним фактором і фактором шантажу, зокрема в геополітиці.

Другий фактор - внутрішньоросійський і стосується виборів до Держдуми Росії.

"Не забуваємо, що там вибори. Їм потрібна тема, яка мобілізує електорат. Тема України як ворога мобілізує сьогодні путінський електорат, зокрема й на окупованій території, залучаючи новостворених російських громадян до голосування", - прокоментував Гармаш.

Окрім цього, важливим фактором є зростання невдоволення тим, що заблоковані КПВВ, люди не можуть підтримувати родинні зв'язки, отримувати пенсії. На думку представника в ТКГ бойовикам вигідне загострення на фронті, аби можна виправдовувати закриття КПВВ.

"Вони говорять про те, що немає умов безпеки. Я б не відкидав і військовий фактор - це терор мирних жителів з метою очищення від них зони потенційної активізації військових дій", - зазначив Гармаш.

Нагадаємо:

  • Вранці 11 серпня російські найманці 122-м калібром вгатили по селу Новоселівка Друга на Донеччині. Місцевий мешканець загинув, а 38-річний військовий отримав поранення.
  • Український військовий, якого тяжко поранило осколками під час ворожого обстрілу напередодні, помер у лікарні.
Источник материала
loader
loader