19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Що подивитися на вихідні: підбірка історичного кіно до 30-річчя Незалежності України
Що подивитися на вихідні: підбірка історичного кіно до 30-річчя Незалежності України

Що подивитися на вихідні: підбірка історичного кіно до 30-річчя Незалежності України

У підбірці ви знайдете спеціальний тематичний канал до 30-річчя Незалежності України.

Попереду – святкові вихідні і одне з найважливіших свят кожного українця – День Незалежності.

Редакція ТСН.ua разом з Київстар ТБ, спільною платформою онлайн-телебачення 1+1 media та Київстар, підготували підбірку історичного кіно з цієї нагоди.

Окрім класики українських та зарубіжних художніх фільмів, у підбірці ви знайдете спеціальний тематичний канал до 30-річчя Незалежності України з підбіркою документального кіно – Україна. 30 кроків вперед. На каналі зібрано найновіші українські історичні проєкти з цікавими, нетиповими фактами про нашу країну, події та людей, які творили історію.

Документальне кіно

Україна. Повернення своєї історії

Масштабний документальний проєкт-дослідження виробництва 1+1 Production розповідає про нав’язані історичні міфи та викривлення, які століттями приховували справжні події та діячів, які творили українську державу. За допомогою фактів та сучасної науки команда проєкту намагається розкрити найбільші історичні загадки та розповісти глядачам замовчувані раніше епізоди нашої історії.

Українське кіно

"Тіні забутих предків"

Поетична історія кохання українських Ромео та Джульєтти у вражаючому шедеврі Сергія Параджанова. Цей фільм вже давно став знаковою класикою для українського та світового кінематографу, на який й досі рівняються сучасні режисери. Між двома гуцульськими родами − Палійчуків та Гутенюків, десятки років палала ворожнеча. Попри це, Іван Палійчук покохав красуню із ворожого роду − Марічку, якій судилося прожити коротке життя. Зйомки фільму проходили в справжніх гуцульських оселях на околицях села Криворівня (Івано-Франківська область), де Михайло Коцюбинський написав свою легендарну повість.

Дивитись фільм

"Чорний ворон"

Події фільму розгортаються у 1922 році, коли шансів зберегти власну державу майже не залишалося. Радянська влада ніяк не могла придушити діяльність організованих повстанських загонів Холодного Яру, які попри усе продовжують боротьбу за свою державу, будучи вірними гаслу: "Воля України або смерть". Колишній офіцер УНР Іван Чорноус приїздить до свого батька та стає свідком нарощення більшовицькими окупантами військової міці. Ворожа влада чинить знущання над місцевими жителями. Не бажаючи більше терпіти насилля ворога, Іван подається в лави повстанців і, ставши отаманом Чорним вороном, розпочинає боротьбу за майбутнє своєї сім’ї та рідного краю. Фільм створено телеканалом 1+1 за однойменним романом Василя Шкляра.

Дивитись фільм

"Слов'яни"

Українсько-словацький історичний телесеріал, заснований на давньослов'янській міфології. Язичницькі обряди, вірування в духів природи, давні традиції та полювання з луками – це все про поселення слов’ян VII cт. н.е. У слов’янському племені відбувається протистояння світлих і темних сил – між юною травницею Драгою та місцевим жрецем. Їхнє життя видається дуже незвичним та головні цінності пращурів слов’ян залишаються актуальними і дотепер: захист рідної землі, єдність у протистоянні з ворогом і відвага у боротьбі за справедливість.

Дивитись серіал

"Захар Беркут"

Історичні події розгортаються у 1241 році. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою продовжує рухатися на захід, винищуючи все на своєму шляху. Середньовічні держави в Європі з жахом очікують на вторгнення, а тим часом слов’янські племена збираються з силами, аби дати відсіч ворогу. Вночі брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, аби скоріше помститися і знищити поселення зухвалих мисливців. Громада на чолі з Захаром Беркутом готова до битви з чужинцями, а ватажки мають план, як зупинити навалу.

Дивитись фільм

"Сторожова застава"

За неймовірних обставин, під час сонячного затемнення, звичайний хлопчик Вітько потрапляє в минуле, у часи Київської Русі, де саме в розпалі відбувається вирішальна битва добра і зла. Поруч з ним легендарні богатирі з книг, а у його руках − магічний камінь, що дає могутню силу. Відтепер школяру доведеться боротися з силами чорної магії. Та чи вистачить хоробрості хлопчику, щоб змусити темряву відступити та зробити все, аби майбутнє було таким, яким знаємо його ми?

Дивитись фільм

"Ціна правди"

Події розгортаються в 1933 році. Радник прем’єр-міністра Великобританії, валлійський журналіст Гарет Джонс приїздить до Москви з наміром взяти інтерв’ю у Сталіна. Його нова знайома Ада Брукс відкриває йому очі на те жахіття, яке відбувається у Радянському Союзі – нескінченні репресії, вбивства, жорстка цензура. Ризикуючи власним життям та переховуючись від радянських спецслужб, Гарет Джонс робить репортаж про Голодомор в Україні, який викриває злочини режиму і розповідає на весь світ правду про те, що насправді ховається за публікаціями про щасливе життя та процвітання в Країні Рад.

Дивитись фільм

"Століття Якова"

Український історичний мінісеріал − екранізація телеканалу 1+1 однойменного роману Володимира Лиса. Через долю 100-літнього Якова в серіалі розповідається історія кількох поколінь в буремних подіях української історії XX століття. В сюжеті переплітається сьогодення та епізоди з молодих років Якова, які демонструють наскільки карколомно складались долі людей під впливом історичних подій.

Дивитись серіал

Зарубіжне кіно

"В очікуванні варварів"

Гостра драма знята за однойменним романом лауреата нобелівської премії Джона Кутзее. Невеличке місто на околиці могутньої та деспотичної Імперії схвилювало повідомлення про можливий напад племен із сусідніх пустель. Полковник Джолл, який щойно прибув зі столиці, готовий на будь-що, аби захистити Імперію. Йому доручено придушити найменші спроби варварів − корінних жителів пустелі, підняти повстання. Полковник несамовито та жорстоко розправляється з жителями, свідком чого став міський суддя. Суддя не готовий терпіти несправедливість та кровожерливість Імперії та розпочинає бунт проти системи.

Дивитись фільм

"Королева Марія"

Захоплива драма про правління королеви Марії Единбурзької, останньої монархині Румунії, розкриває декілька яскравих сторінок її біографії. Після Першої світової війни саме вона вносить головний вклад в розширення кордонів королівства, домігшись визнання об'єднаної Великої Румунії на Паризькій мирній конференції 1919 року. Неймовірні декорації, вражаючі костюми, доленосні події та інтригуюча історія перенесе глядачів в епоху початку ХХ століття.

Дивитись фільм

"Томіріс"

Масштабний історико-героїчний кіноепос про безстрашну степову королеву, заснований на подіях VI століття до н. е., записаних Геродотом. У розпал внутрішніх конфліктів кочового народу Скіфії, зрадники вбили вождя Спаргапа. Довгі роки його дочка Томіріс жадала помсти, і, ставши великим воїном, готується дати відсіч царю персів. На неї чекає кривавий бій з могутнім ворогом − перським царем Кіром II Великим, який виступив зі своєю армією проти вільного степового народу.

Дивитись фільм

"Александр"

Історична, біографічна драма розповідає про життя найбільшого полководця в історії людства – Олександра Македонського. Розповідь ведеться від імені близького друга, воєначальника Птолемея, який після смерті Олександра став намісником Єгипту. У віці 25 років він завоював велику частину світу і змінив долю людства.

Дивитись фільм

"Людвіг Баварський"

Фільм-біографія про одного із найекстравагантніших європейських правителів XIX століття. Витончений естет Людвіг II, зайнявши престол у 18 років, був зовсім далекий від влади та прагнув дарувати своїм підданим красу та гармонію. Молодий монарх боїться, що не виправдає надії батька, адже він не любить та не розуміє ідею війни. За іронією долі його країна опиняється втягнутою в непрості збройні конфлікти і Людвіг, відчувши смак політичної гри стає ключовою фігурою баварської історії.

Дивитись фільм

"Один король − одна Франція"

Події розгортаються у Парижі, під час першого періоду Великої французької революції. Кожен громадянин розуміє свій обов’язок перед батьківщиною, і відбувається одна з найзнаковіших подій в історії Франції – битва за Бастилію. Падіння фортеці стало символом завершення багатовікової імперії. Героїчні юнак та дівчина Француаза та Базель – закохана молода пара, яка опиняється у вирі повстання. Разом вони активно беруть участь у створенні нового політичного устрою країни та водночас змінюють свої життя.

Дивитись фільм

"Вбити короля"

Історична драма розповідає про часи правління Карла І у XVII столітті в Англії. Через політику абсолютної монархії та церковні реформи у країні розгортається громадянська війна. Генерал Томас Фейрфакс святкує перемогу над військами Карла І зі своїм вірним сподвижником Олівером Кромвелем. Тепер настав час відновлювати країну. Короля скинуто, але колишні союзники не можуть домовитись щодо подальшої долі монарха.

Дивитись фільм

"Агора"

Широкомасштабна драма стала найкасовішим фільмом року в Іспанії. Картина звернула увагу світової аудиторії на проблеми фанатичної жорстокості та масового осліплення, показані через трагічної долю мудрої Гіпатії, яка жила в кінці IV століття н. е. Стародавній світ переживає період занепаду: античні традиції і вчення тьмяніють під натиском християнської релігії. У цей переломний час премудра Гіпатфя, дочка директора Олександрійської бібліотеки, проводить дні в осягненні наук. Через це вона відмовляється від любові свого учня Ореста, майбутнього префекта міста, і навіть не помічає таємної пристрасті свого раба Давуса. Та незабаром зростаюча боротьба між язичниками та християнами змінить ієрархію героїв та звичний плин життя.

Дивитись фільм

"Брекзит"

Фільм заснований на реальних подіях і відкриває завісу таємниці над тим, як було прийнято одне з найбільш доленосних рішень в новітній історії Великобританії на референдумі з питання виходу з ЄС. Політична драма проливає світло на події 2016 року і показує ключових осіб політичного процесу в країні. Фільм заснований на книгах редактора "Sunday Times" Тіма Шипмена і екс-директора зі зв'язків з громадськістю уряду Британії Крейга Олівера.

Дивитись фільм

Источник материала
Поделиться сюжетом