72% українців готові звільнитись з роботи, якщо заробітна плата не буде підвищуватись — опитування
72% українців готові звільнитись з роботи, якщо заробітна плата не буде підвищуватись — опитування

72% українців готові звільнитись з роботи, якщо заробітна плата не буде підвищуватись — опитування

В ході опитування були проанкетовані спеціалісти з різних галузей, таких як: виробництво, освіта, державний сектор, медична сфера, будівництво, IT, готельно-ресторанна галузь, аграрний сектор, логістика та інші.

62.5% опитаних спеціалістів мають 7+ років професійного досвіду, 22.7% — 3+ років досвіду та 14.8% із досвідом до 3 років.

Згідно з опитуванням , більша частина респондентів, а саме 42.4%, відповіли, що досить давно не отримували підвищення заробітної плати, у той час, як 23.9% опитаних навіть не пам’ятають, коли їхня зарплата підвищувалась.

21.7% отримали підвищення заробітної плати нещодавно та 12% опитаних — при переході на нове місце роботи.

Задоволеність рівнем заробітної плати та плани щодо її підвищення.

74.1% опитаних спеціалістів зазначили, що незадоволені рівнем своєї заробітної плати, частина з них зазначила, що поки не бачить шляху підвищення заробітної плати.

В той самий час 23.6% відповіли, що їм вистачає їхньої зарплати, але хотілося б краще.

Повністю задоволені своєю заробітною платою тільки 2.3% спеціалістів.

На питання щодо того чи планують пошукачі у найближчі пів року просити своїх роботодавців про підвищення заробітної плати, більша частина респондентів — 53.6% — відповіли, що мають такі плани.

Їх мотивує просити про підвищення зарплати (за порядком спадання): інфляція, підвищення середньої заробітної плати по ринку, підняття власної кваліфікації та тривалий час роботи на одному місці.

Щоб підняти собі заробітну плату більшість опитаних спеціалістів — 34.3% — обрала б знайти нове місце роботи з вищою заробітною платою (без розмови з нинішнім роботодавцем про підвищення), а 33.2% вважали б за краще знайти нове місце роботи з вищою заробітною платою та потім поговорити з нинішнім роботодавцем про підвищення.

32.5% опитаних були б готові попросити підвищення заробітної плати у нинішнього роботодавця та бути готовими до можливої відмови та звільнення.

Готовність до звільнення через заробітну плату.

72.6% українських спеціалістів готові звільнитись, якщо заробітну плату не підвищать, а 27.4% опитаних до цього не готові.

Якщо говорити про те, яким відсотком підвищення заробітної плати опитані були б задоволені, то думки розділились та більшість — 52.7% — фахівців були б задоволені підвищенням на 40%+.

Наступною найбільш розповсюдженою відповіддю — у 33.6% випадків — стало задоволення підвищенням заробітної плати на 20-30%.

12.6% респондентів відповіли, що 10-20% їм було б достатньо, а підвищенням до 10% були б задоволені всього 1.1% опитаних.

Згідно з опитуванням, більша частина респондентів, а саме 63.8%, не була б задоволена нематеріальним заохоченням (оплата компанією навчання, оплачувана путівка на відпочинок, інші можливості заохочення) замість матеріального підвищення, а 36.2% спеціалістів це б влаштувало.

27.4% опитаних не готові звільнитись з поточного місця роботи, якщо заробітна плата не буде підвищуватись.

У 35.1% випадків людей мотивує не просити про підвищення заробітної плати страх втрати роботи.

Іншими розповсюдженими причинами, які вони зазначили під час опитування, були невеликий час роботи на поточному місці, попередні домовленості з роботодавцем, робота в бюджетній сфері та відсутність віри в те, що підвищення заробітної плати може дійсно відбутись.

Навіть якщо обставини зміняться (збільшиться стаж роботи, відбудеться підвищення кваліфікації, підвищиться середня заробітна плата по ринку, тощо), 54.8% з опитаних українців все одно не будуть просити роботодавця про підвищення заробітної плати.

Змінили б своє рішення та попросили б про підвищення 45.2%.

Опитування проведене аналітиками на основі анкетування 872 українських пошукачів у період з 18 червня по 5 серпня 2021 року.

Анкетування було анонімним та складалося з 12 питань із запропонованими варіантами відповідей та можливістю написати власний варіант у деяких запитаннях для того, щоб розширити межі відповідей та дати респонденту можливість виразити свою точку зору.

Опитування не проводилось в АР Крим та на непідконтрольній українській владі частині Донецької та Луганської областей.

Були опитані респонденти віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує 4%.

Раніше ми повідомляли, як на зарплату впливає зовнішність, американські вчені знайшли зв'язок між будовою тіла людей і їх заробітком.

Источник материала
Поделиться сюжетом