"Люди люблять перекручувати": міністр фінансів пояснив свою резонансну заяву щодо пенсій
"Люди люблять перекручувати": міністр фінансів пояснив свою резонансну заяву щодо пенсій

"Люди люблять перекручувати": міністр фінансів пояснив свою резонансну заяву щодо пенсій

Марченко нагадав, що зараз кількість пенсіонерів практично дорівнює кількості працюючих осіб.

Міністр фінансів Сергій Марченко роз'яснив свою заяву, що 40-річним українцям не варто розраховувати на пенсії. За його словами, потрібно шукати механізми, щоб стимулювати громадян самостійно відкладати на пенсію.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів у п'ятницю, 27 серпня, пише Корреспондент.net.

"Люди іноді люблять перекручувати те, чого не було сказано. Потрібно розуміти контекст. Я хочу пояснити, що я говорив про себе особисто, що мені, як 40-річному, якщо нічого не змінювати в існуючій пенсійній системі, на пенсію розраховувати не варто. Вона або буде досить низькою, або взагалі мізерною. Це малося на увазі. Щоб це змінити, я як 40-річний потенційний пенсіонер думаю, що зробити, щоб були механізми, які дозволять мені накопичити собі на старість. Точно так же це може стосуватися будь-якого - 40-річного, 50-річного чи молодших людей. Це питання створення стимулів для того, щоб люди збирали і відкладали кошти, щоб у майбутньому мати пенсії", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи не стануть такі заяви стимулом працювати неофіційно, Марченко зазначив, що ні в якому разі не хотів би, щоб це пов'язувалося з несплатою податків чи ЄСВ.

"У нас солідарна пенсійна система, і, оплачуючи ЄСВ, ви забезпечуєте оплату пенсій дійсним пенсіонерам... Так що в цих умовах ми повинні шукати механізми, щоб стимулювати громадян самостійно відкладати на пенсію", - сказав він.

Також міністр нагадав, що зараз кількість пенсіонерів практично дорівнює кількості працюючих осіб.

"Цей тренд не зміниться в найближчі 5-10 років, йде старіння населення, зменшення кількості людей, які офіційно працюють. Це проблема, і її держава повинна вирішувати. Але вона не повинна вирішуватися шляхом тінізації економіки. Навпаки, ми намагаємося мотивувати громадян показувати доходи", - резюмував він.

Нагадаємо:

  • В Україні від 2023 року запрацює накопичувальна пенсійна система. Відрахування будуть обов'язковими для всіх працівників, і в результаті з'явиться можливість отримувати виплати і з солідарної системи, і з накопичувальної. Накопичувальну пенсію будуть виплачувати додатково до солідарної та не зменшуватимуть її розмір. 

Сотні тисяч пенсіонерів отримають доплати – Економічні новини

Источник материала
loader
loader