Майор ЗСУ, який вбив солдата за пост в Instagram, отримав 5 років в'язниці
Майор ЗСУ, який вбив солдата за пост в Instagram, отримав 5 років в'язниці

Майор ЗСУ, який вбив солдата за пост в Instagram, отримав 5 років в'язниці

Ексначальник відділення зв'язку одного зі штабів Збройних сил України засуджений на 5 років тюремного ув'язнення за вбивство солдата Олега Томашука, який з необережності розкрив положення позицій ЗСУ.

Подробиці події - у вердикті Красноармійського мікрорайонного суду Донецької області.

Передісторія ув'язнення майора

Історія тягнеться ще з 2017 року. Тоді всі заголовки ЗМІ (як українські, так і російські) рясніли словами, що український солдат злив у мережу фото, на якому показані таємні позиції армії ЗСУ. Кругом писалося про державну зраду, хоча деякі джерела не засуджували солдата, апелюючи на його неуважність. Далі на платформі YouTube з'явилося відео, де інформували про Instagram-блогера, який не тільки виклав фото в соцмережу, а й геолокацію в Авдіївці.

Фото з Instagram-аккаунта Олега Томашука

Новина відразу дійшла до тодішнього начальника відділення зв'язку військової частини В0849 Віталія Винника, який викликав у свій кабінет чотирьох солдатів, що перебували в бойовій машині, яку знімав Олег Томашук. Винний визнав свою помилку відразу. Тоді й сталося умисне вбивство.

Вбив пострілом у голову

Як розповіли очевидці, Винник витягнув пістолет, перезарядив його перед обличчям Томашука і вистрілив в голову. Той встиг лише попросити не робити цього і трохи ухилитися, але смерть настала миттєво. На суді майор визнав провину, але уточнив, що не хотів вбивати людину, просто спрацювала м'язова пам'ять.

Убитий солдат Олег Томашук, який розкрив позиції ЗСУ

Він розповів, що ситуація нагадала йому трагедію літа 2014 року під Амвросіївкою. Тоді на українські позиції був націлений артилерійський удар, який призвів до безлічі смертей. А все через фото, якими ділилися в мережі солдати, що допомогло ворогові обчислити таємні позиції армії. Але стаціонарна експертиза визнала Винника осудним на час пострілу.

Крім тюремного терміну суд призначив виплату матеріальної компенсації батькові вбитого.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що на Донбасі тендітна 20-річна дівчина рятує життя українських воїнів.

Також ми писали, що українські військові здійснили подвиг в Афганістані, коли навіть США і Канада злякалися.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом