Астрономи знайшли загадкове потужне джерело радіохвиль біля центру нашої галактики
Астрономи знайшли загадкове потужне джерело радіохвиль біля центру нашої галактики

Астрономи знайшли загадкове потужне джерело радіохвиль біля центру нашої галактики

Астрономи виявили загадкове джерело радіохвиль / фото ESA / Hubble

Група вчених з Сіднейського інституту астрономії виявила потужне джерело радіохвиль поруч з центром нашої галактики. Ідентифікувати його природу не можна, тому що він не має випромінювання в інших діапазонах.

Про це йдеться в статті, опублікованій в The Astrophysical Journal

Астрономи проаналізували дані, отримані від телескопа ASKAP за період з кінця 2019 і початку 2020 року. Вони помітили 13 сигналів ASKAP J173608.2-321635, але проаналізувати джерело за допомогою інших інструментів не вийшло. Влітку поточного року австралійський телескоп ATCA та південноафриканський телескоп SA MeerKAT зафіксували нові спалахи. При цьому в архівних даних вчені не знайшли слідів ASKAP J173608.2-321635.

Вчені відзначили, що спалахи можуть тривати тижнями й за кілька годин зникають. Вони відрізняються від інших складною круговою та лінійною поляризацією. Імовірно, випромінювання на шляху до Землі проходить через газопилові хмари з потужним магнітним полем. Водночас не виключається, що саме джерело характеризується такими полями.

На думку вчених, джерело радіохвиль навряд чи пов'язане з активністю зірки, подвійної зірки або пульсара, тому що вони не знайшли його слідів ні в інфрачервоному діапазоні, ні в рентгенівському. Також виключили гамма-сплеск або вибух наднової.

Дослідники припускають, що ASKAP J173608.2-321635 може бути дивним проявом вже відомого об'єкта. При цьому не виключається, що вчені виявили щось абсолютно нове.

Як раніше повідомляв УНІАН, Бетельгейзе, Червона зірка-надгігант у сузір'ї Оріона, різко потемніла в кінці 2019-початку 2020 року. Така подія змусила багатьох припустити, що вона ось-ось вибухне.

Автор: Анастасія Горбачова

Теги по теме
Космос ученые
Источник материала
Поделиться сюжетом