Вільне падіння: ціни на руду на світових ринках обвалилися вже до 120 доларів
Вільне падіння: ціни на руду на світових ринках обвалилися вже до 120 доларів

Вільне падіння: ціни на руду на світових ринках обвалилися вже до 120 доларів

Станом на 15 Вересня залізну руду на світових ринках продавали вже до $120 за тонну. Про це свідчать дані біржі S&P Global Platts. Таким чином, всього за два дні, з 13 Вересня, руда стала дешевшою ще на два долари. А всього з червня цього року вона втратила рівно половину вартості: тоді її продавали більш ніж по $220/тонну.

Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!

Підписатися

Як пояснюють аналітики, падіння цін на руду спровокував Китай, який до цього став причиною цінового міхура, що виник на ринку. Так, через зимову Олімпіаду, яка проводитиметься в цій країні, китайська влада зобов'язала промисловість знизити обсяги виробництва, щоб зменшити кількість викидів. Це викликало падіння попиту на руду і метал, а відповідно – різке зниження цін.

В цілому, за даними української митниці, за вісім місяців Цього року Україна заробила на експорті чорних металів $8,9 млрд, що на 73,15% більше, ніж роком раніше. Тільки в серпні країна отримала півтора мільярда експортної валютної виручки.

Раніше екс-перший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко попереджав, що період високих цін на руду і метали закінчується, і скоро вітчизняним підприємствам ГМК доведеться важко конкурувати на світових ринках з основними світовими виробниками руди.

У свою чергу економіст Борис Кушнірук пояснив: ціни на основні експортні позиції українських виробників почали знижуватися, тому українська влада повинна надати підтримку гірничо-металургійному комплексу країни, і не підвищувати податки, які стануть додатковим тягарем для промисловців. Крім того, влада повинна бути готова до того, що обвалиться курс гривні – який тримався на стабільному рівні завдяки валютним надходженням від експорту.

Источник материала
loader
loader