Росія підняла ціни на газ до історичного максимуму: що зміниться для українців
Росія підняла ціни на газ до історичного максимуму: що зміниться для українців

Росія підняла ціни на газ до історичного максимуму: що зміниться для українців

За останні місяці Росія рекордно накрутила ціну на газ у Європі. Зараз тисяча кубометрів коштує 950 доларів. Минулого року ціна складала лише 153 долари. Подорожання вплине і на українців – ціни піднімуться на комунальні послуги і товари.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Росія використовує газ як інструмент впливу

Російський "Газпром" зменшив транзит газу до європейських країн. Це зробили, щоб нарешті запустити "Північний потік-2", а також повернути систему довгострокових контрактів на постачання газу.

За словами директора інтегрованих комунікацій "Нафтогазу України" Максима Білявського, таким чином Російська Федерація хоче отримати якомога більше інструментів впливу на політичну ситуацію у Європі.

Росія підняла ціни на газ в Європі

Росія зменшила поставки, при цьому частину газу для споживачів з країн Європи було взято із підземних європейських сховищ. Таким чином РФ не порушила контрактних обсягів.

Іншою причиною підняття цін експерти називають зміну очікувань щодо надлишку газу в Європі. Зараз вважається, що восени в Європі не буде надлишку газу, оскільки не встигнуть запустити повністю "Північний потік-2". А збільшити постачання іншими потоками Росія зараз не може через плату за транзит. Це буде не вигідно.

Що зміниться для українців?

Подорожчання газу в Європі вплине на ціни в Україні. Проте президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар запевняє, що змін цього року можна не чекати. Адже ще є запаси дешевого газу і власний видобуток.

Ситуація почне погіршуватися у 2022-му. Якщо ціна не впаде, то опалювальний сезон 2022-2023 рр. може стати проблемою.

В Україні піднімуть комуналку

У "Нафтогазі" зазначають, що підняття ціни на газ в Європі вплине на Україну значно більше. Адже з Європи імпортується до 30% газу. Його використовують вітчизняні підприємства. Тобто в результаті ціни виростуть не тільки на комуналку, а й на товари і послуги.

Проте експерти заспокоюють, що для звичайних українців ситуація кардинально не зміниться. Тарифи на газ не ростимуть до наступного року, оскільки в травні населення перевели на річні контракти.

Можуть піднятися ціни на опалення і гарячу воду. Проте для цього також повинен пройти якийсь відрізок часу.

Нагадаємо, що взимку ціни на газ можуть зрости на 70%.

Читайте також, що комунальні послуги знову дозволили відключати за борги.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.


Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны