«Репортери без кордонів» закликали звільнити блогерку, яку у в’язниці насилу годують через ніс
«Репортери без кордонів» закликали звільнити блогерку, яку у в’язниці насилу годують через ніс

«Репортери без кордонів» закликали звільнити блогерку, яку у в’язниці насилу годують через ніс

Правозахисна організація «Репортери без кордонів» (РБК) разом із 44 неурядовими організаціями звернулася до китайського лідера Сі Цзіньпіня з проханням звільнити та визнати невинуватою 38-річну блогерку та журналістку Чжан Чжань, яка висвітлювала уханську пандемію в невигідному для китайської влади світлі.

Суд району Пудун у Шанхаї 28 грудня 2020 року визнав журналістку винною в «розпалюванні ворожнечі та підбурюванні до безладів» за її медійну діяльність та ув’язнив на 4 роки. На знак протесту Чжан Чжань оголосила голодування в травні 2020 року.

Після цього влітку її забрали до лікарні, але потім знову повернули до в’язниці, де готують насильно через ніс. Адвокати й раніше вказували, що стан її здоров’я погіршується.

Разом з Чжан Чжань щонайменше 10 інших ув’язнених у Китаї журналістів перебувають у смертельній небезпеці. Серед них – журналіст-розслідувач та лауреат премії свободи слова від RSF Хюань Кі, шведський редактор Гі Мінхай та уйгурський журналіст і лауреат премій Вацлава Гавела та Сахарова Ільхам Тохті.

Також правозахисники загадують Кунчоку Чжиньпа, інформатора журналістів щодо Тибету, який помер у лютому 2021 року, ставши жертвою жорстокого поводження за ґратами. Інші дві особи – нобелівський лауреат премії миру та премії свободи слова від RSF Лю Сяобо та дисидент, блогер Ян Тонгян: обидва померли в ув’язненні від нелікованого раку.

Нагадаємо, що Чжан Чжань прибула до Уханя з Шанхаю у перші дні початку пандемії. Вона документувала локдаун та його вплив на свободу місцевих жителів. Її відеоматеріали суперечили позиції уряду, який намагався свої дії подати як турботливі та компетентні. Вона критично висвітлювала наслідки дій китайського уряду. 

Фото: «Репортери без кордонів»

Теги по теме
Коронавирус Новости Китай Общество
Источник материала
Поделиться сюжетом