Путін доручив забезпечити дотримання зобов'язань "Газпрому" по транзиту газу через Україну
Путін доручив забезпечити дотримання зобов'язань "Газпрому" по транзиту газу через Україну

Путін доручив забезпечити дотримання зобов'язань "Газпрому" по транзиту газу через Україну

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Міненерго Російської Федерації має забезпечити дотримання зобов'язань "Газпрому" з транзиту російського газу через територію України, хоча газовому концерну вигідніше постачати за новими маршрутами. Про це заявив президент Росії Володимир Путін в ході наради з розвитку паливно-енергетичного комплексу РФ, передає УНН.

Цитата

"Я повинен повернутися до теми газу, оскільки багато спекуляцій з цього приводу. "Газпром" вважає, що йому економічно доцільніше, вигідніше було б навіть заплатити Україні штраф, але збільшити обсяг прокачування (за новими маршрутами) в силу тих обставин, про які я сказав: тиск в трубі, менше виборів СО2, дешевше все виходить - під 3 млрд доларів за рік. Але я прошу цього не робити. Потрібно повністю дотримуватися контрактних зобов'язань з транзиту, прокачування газу через територію України. По-перше, не треба нікого ставити в скрутне становище, включно з Україною, незважаючи на всі моменти, пов'язані з російсько-українськими відносинами на сьогоднішній день... і я прошу... взяти всі ці питання на особистий контроль, і забезпечити виконання "Газпромом" всіх своїх контрактних зобов'язань по транзиту російського газу через територію України в Європу", - зазначив Путін.

Доповнення

Наприкінці вересня "Газпром" підписав з Угорщиною два 15-річних контракти на поставку газу через "Турецький потік" і газопроводи Південно-Східної Європи. Контракти почали діяти 1 жовтня. У цей день стало відомо, що"Газпром" зупинив транзитросійського газу в напрямку Угорщини. Транзит поновився три дні потому.

Оператор ГТС України заявив, що метою угоди "Газпрому" з Угорщиною був саме обхід України всупереч контракту про транзит газу в Європу між Москвою і Києвом до 2024 року. Кремль, в свою чергу, заявив, що угода не порушує чиїхось прав або норм міжнародної торгівлі.

Теги по теме
Украина Газпром
Источник материала
loader
loader