Євген Мецгер звільнився з «Укрексімбанку»
Євген Мецгер звільнився з «Укрексімбанку»

Євген Мецгер звільнився з «Укрексімбанку»

Сьогодні йому обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту терміном у 2 місяці.

Тимчасово відсторонений голова «Укрексімбанку» Євген Мецгер, який є фігурантом у справі щодо перешкоджання роботі журналістів «Схем», написав заяву на звільнення. Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбук. 

Він вказав, що це єдиноможливий логічний крок у ситуації, в якій потрібно відвернути негативні наслідки для банку. Мецгер висловив сподівання, що «цей крок допоможе відновленню довіри до банку».

Також він написав, що майже вся його кар’єра пов’язана з цією установою, в якій він почав працювати з 2006 року. 

Наглядова рада банку розглянула заяву Мецгера та прийняла її«Номінаційний комітет, відповідно, надав негайну рекомендацію наглядовій раді припинити його повноваження з 11 жовтня 2021 року на підставі ч. 1 ст. 39 Кодексу законів про працю України та відповідного пункту трудового контракту з Мецгером Євгеном Володимировичем. Розірвання трудового договору відповідно до зазначеної підстави не передбачає виплати вихідної допомоги», — йдеться в повідомленні пресслужби банку. Виконувачем обов’язків керівника «Укрексімбанку» призначили Сергія Єрмакова.  

Нагадаємо, що 6 жовтня Наглядова рада «Укрексімбанку» відсторонила Мецгера на час проведення внутрішнього розслідування нападу на знімальну групу «Схем» та принесла «щирі вибачення» журналістам. Тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління фінустанови став Сергій Єрмаков. 

Сам Мецгер попросив вибачення через інцидент із нападом на знімальну групу «Схем» у формі листа.

Дивіться також: 

  • «Схеми» відновили та оприлюднили відеозапис нападу в «Укрексімбанку» (ВІДЕО)
  • «Схеми» опублікували розслідування про «Укрексімбанк» (ВІДЕО) 

Інцидент між журналістами «Схем» та охороною «Укрексімбанку» стався 4 жовтня в Києві у центральному офісу фінустанови.

Знімальна група записувала інтерв'ю з головою банку Євгеном Мецгером, однак після одного із запитань він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо.

Пізніше «Укрексімбанк» оприлюднив власну версію подій. У пресслужбі фінустанови заявили, що 16 вересня отримали від «Радіо Свобода» запит щодо інтерв'ю з головою правління банку «згідно з переліком питань у запиті», після чого було узгоджена зустріч на 4 жовтня.

Пресслужба банку стверджувала, що під час інтерв’ю журналіст Кирило Овсяний поставив низку питань, які становлять банківську таємницю та нібито «висловив припущення щодо допущених банком порушень у рамках відповідних правовідносин».

Як стверджували у банку, подальша розмова відбувалася у форматі «офрекорд», після чого журналіст з оператором нібито без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку, з усією записуючою та освітлювальною технікою.

  • Читайте також: Медійники вийшли на акцію підтримки журналістів «Схем». Фоторепортаж 

Однак редакції програми «Схеми» вдалося відновити знищений відеозапис на картці пам’яті з камери, яку забрали охоронці банку. На семихвилинному відео можна побачити, як після чергового запитання журналіста Овсяного голова «Укрексімбанку» Мецгер спочатку відмовляється далі розмовляти, а потім звертається до охоронця з наказом «выруби его».  

Охорона банку скрутила оператора Мазура та силоміць забрала в нього знімальну техніку. Близько години журналісти були змушені перебувати у банку, їх випустили з приміщення лише після того, як охорона переконалась, що змогла «видалити» записи з кінокамери.

Із заявами на підтримку журналістів виступили посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України, а також Незалежна медійна рада та ГО «Детектор медіа».

Офіс президента засудив поведінку співробітників фінустанови та заявив, що голову «Укрексімбанку» Мецгера потрібно відсторонити від посади на час перевірки інциденту.

Фото: фейсбук Мецгера

Теги по теме
нападение увольнение
Источник материала
Поделиться сюжетом