Вартість хліба в Україні злетить через різкий стрибок ціни на газ
Вартість хліба в Україні злетить через різкий стрибок ціни на газ

Вартість хліба в Україні злетить через різкий стрибок ціни на газ

Українцям слід готуватися до швидкого збільшення ціни на продукт першої необхідності - хліб. Такий прогноз дає Всеукраїнська асоціація пекарів.

Подробиці пише "УНІАН".

Причина різкого стрибка ціни

Раніше виробники продуктів харчування попереджали, що через велику вартість побутового газу зросте собівартість їх товарів. Сьогодні ціна за тисячу кубометрів газу зросла майже до 2 тисяч доларів, що є історичним рекордом. Звичайні споживачі до кінця опалювального сезону платитимуть за комунальні послуги стандартну вартість, визначену фірмою-постачальником.

Вартість хліба підскочить на 5%-25% до кінця року

Але бізнесу і підприємцям знижки ніхто не дав. Для них газ підскочить в ціні раз в сім, що логічно призведе до підвищення собівартості товару. Тому у Всеукраїнській асоціації пекарів прогнозують, що ближче до кінця 2021 року ціна на хліб та інші борошняні вироби зросте від 5% до 25%. Більш точних прогнозів поки немає.

Що сталося з газом?

У підвищенні ціни на хліб і продукти харчування винен дорогий газ

У 2021 році питання вартості газу стало болючим для багатьох країн. Вже п'ять держав Європейського Союзу - Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція – подали спільне прохання розслідувати аномально високу ціну і заснувати загальні правила покупки ресурсу для всіх країн. Причини різкого стрибка - у виснаженні запасів через минулу холодну зиму і дефіциті пропозиції.

В Україні порівняно з осінню 2020 року на 91,2% подорожчав цукор, 75,6% - соняшникова олія, 51,8% - яйця, 16,5% - хліб, 11% - м'ясо, 10% - макарони.  

Раніше портал MY.UA повідомляв, що ціна на газ в Європі за рік зросла в 10 з гаком разів.

Також ми писали, що ціни на бензин і дизель в Україні продовжують зростати.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом