У фондах художнього музею Чернівців є листівки, що зачіпають тему козацтва
У фондах художнього музею Чернівців є листівки, що зачіпають тему козацтва

У фондах художнього музею Чернівців є листівки, що зачіпають тему козацтва

У фондовому зібранні Чернівецького художнього музею зберігається біля трьох тисяч поштових карток, які представляють видання етнічних територій нашої держави та зарубіжжя. Тематичний блок листівок, що зачіпають тему історії національних визвольних рухів і військових формувань, становить чималу частину філокартичної колекції (понад 140 одиниць). Зокрема, козацька тематика широко відображена у відтворених на поштових картках роботах художників (більше 60 одиниць).

Одна з документальних листівок зображенням і підписом «3 вірші на герб запорозький і самий герб з кн. Саковича «На погреб Гетм. Сагайдачного» нагадує про панегірик ректора Київської братської школи Касіяна Саковича. Ориґінальна назва 48-сторінкового твору: «Вѣршѣ на жалосный погреб зацного рыцера Петра Конашевича Сагайдачного, гетмана войска Єго Королевскои Милости Запорозкого». Вірші були надруковані й виголошені на похороні Сагайдачного 1622 року. До колекції ввійшли інші документальні листівки: зображення Запорозької Січі, зокрема, каменю Дзвіниця над Дніпром і козацької могили в Олександрові, Січового образу святої Покрови з Покровсько-Нікопольської церкви. Про це йдеться у дописі завідувачки відділу науково-освітньої роботи ЧХМ Лариси Курущак на фейсбук-сторінці Чернівецького художнього музею.

«Більшість художніх карток із козацькою тематикою відтворюють роботи таких відомих класиків образотворчого мистецтва як І. Рєпін, М. Пимоненко, С. Васильківський, А. Манастирський, Ф. Красицький, М. Івасюк, О. Сластіон, А. Ждаха. Для їхніх творів характерні переважно ліричні сюжети та зображення козаків. На художніх картках зустрічаємо складні жанрові композиції, які розкривають певні історичні події, зокрема, батальні сцени, зображення морського походу запорожців, остання рада на Запорожжі, в’їзд Б. Хмельницького до Києва. Окрасою колекції є 10 кольорових і чорно-білих листівок ХХ ст. різних видавництв із репродукцією картини І. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Славетній історії українського козацтва чимало своїх творів присвятили художники української діаспори другої половини ХХ ст.: М. Михалевич, П. Андрусів, Ю. Крайківський, Е. Козак, Лев Гец, О. Савченко-Більський тощо. Популярними були зображення портретів козацьких гетьманів, але більшість композицій використано для вітальних листівок до Різдва", - йдеться у повідомленні Л. Курущак.

Популярність поштових відправлень мала досить важливе значення для розповсюдження національних ідей. У часи бездержавності України сюжети будили самосвідомість українців, підтримували дух волі та прагнення до незалежності. Представлена добірка документальних та художніх поштових карток відображає погляди й розуміння українцями важливості козацтва в процесах державотворення та формування національних збройних сил. Філокартична колекція ЧХМ яскраво засвідчує свою історичну і культурно-мистецьку цінність.

Фото: facebook.com/CZARTMUZ

Теги по теме
Украина новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом