Через зростання вартості газу в Україні подорожчає майже все
Через зростання вартості газу в Україні подорожчає майже все

Через зростання вартості газу в Україні подорожчає майже все

Експерти вважають, що через підвищення вартості енергоносіїв варто очікувати удару по бюджету всіх українців у зв'язку із зростанням цін на товари щоденного споживання.

У зв'язку з триваючим з літа зростанням вартості природного газу в Європі, що досяг піку 7 жовтня, коли ціна за 1 тис. кубів палива перевищила 1,9 тис. доларів. Не дивлячись на те, що з початку тижня вартість знизилася до близько 1 тисячі доларів за 1 тис. кубів, все це відіб'ється на українцях. Яким саме чином - розповів "Телеграф".

Як вартість газу вдарить по українцях?

За словами економічного експерта Бориса Кушнірука, не тільки в Україні, а й фактично в усьому світі спостерігається світова енергетична криза, в умовах якої очікується зростання світових цін на всі енергоносії, включно з газом, вугіллям і нафтою.

Як повідомляє голова Союзу споживачів компослуг України Олег Попенко, зростання тарифів для бізнесу неминуче, адже ціни на газ для нього, як це передбачено для населення, держава компенсувати не стане. Ще наприкінці літа в Києві вартість тепла для бізнесу збиралися підвищити на 80%.

Через зростання вартості газу в Україні злетять ціни

Також Олег Попенко попередив про ймовірне зростання цін у сфері будівництва. 

Крім того, якщо брати до уваги галузі промисловості, претендентом на подорожчання продукції стане хімічна сфера, особливо по частині виробництва мінеральних добрив, що може вплинути і на інші галузі.

Однак населення країни не надто переживає про зростання вартості послуг і добрива, оскільки їх турбує більше неминуче подорожчання хліба.

Через подорожчання газу в Україні зростуть ціни на хліб

Стрибок цін на хліб обумовлений тим, що виробництво добрив залежить від природного газу, який використовують при просушуванні та зберіганні зерна на елеваторах, а отже - їхні послуги стануть дорожчими, що вплине на ціни зерна для борошна та товарів з нього, хліба та кондитерських виробів.

Тим не менш, урожай-2022 очікується не раніше, ніж через майже рік, а ціни на продукцію зростуть вже до Нового року.

Так, за словами експерта Бориса Кушнірука , природним газом користуються для виробництва тепличних овочів, включаючи огірки, помідори, навіть зелену петрушку.

Наскільки сильно зростуть ціни в Україні?

Згідно з прогнозом Олега Попенка, рівень конкретного зростання цін на товари і послуги буде залежати як від самої вартості газу, так і від періоду, протягом якого він дорожчає.

У свою чергу, Борис Кушнірук вважає, що багато в чому ситуація буде залежати від позиції Росії і якщо "Газпромом" повністю припиниться транзит через Україну, нашій країні доведеться зіткнутися з серйозними проблемами.

Нагадаємо, що вартість хліба в Україні злетить через різкий стрибок ціни на газ. 

Також раніше портал MY.UA повідомляв, що ціна на газ в Європі за рік зросла в 10 з гаком разів.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом