У музеї просто неба в Чернівцях провели входини у дві нові хати
У музеї просто неба в Чернівцях провели входини у дві нові хати

У музеї просто неба в Чернівцях провели входини у дві нові хати

З танцями, співами та частуванням. У музеї просто неба за всіма буковинськими традиціями провели входини у дві нові хати – гуцульську та хату Підгір’я. Нові об’єкти відвідав голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

«Цей скансен – один із найкращих музеїв області, відбиток нашого спадку, історії. Сьогодні він відзначає свій 35-й ювілей відкриттям двох нових хат. Три десятиліття цей музей був з викривленим ракурсом, але тепер він починає набувати інших барв, стає справжнім, відображаючи реальну поліфонію мов, культур, традицій нашої області. Це важливо для того, аби ми пам’ятали звідки прийшли, де народжувалися і виростали наші діди і прадіди, в яких хатах здобували шкільну освіту і як власною працею перетворили Буковину у рай на землі, де кожен може бути щасливим», - сказав Сергій Осачук.

Смачною родзинкою входин стало частування гостей традиційними буковинськими стравами з печі. Облаштували її в хаті Підгір’я за грантові кошти, які проєкт музею виграв у Буковинський культурний фонд.

Директор обласного музею народної архітектури та побуту Іван Пілат (Ivan Pilat) розповідає, що два автентичні експонати відшукали у селах Буковини та розібраними привезли до скансенс. Майстри відновили будинки та відтворили у них інтер’єр сторічної давнини.

Гуцульська хата та хата Підгір’я – це дві споруди, які достеменно передають дух минулого через деталі та історію, якою тут оповитий кожен кут. Це місця сили наших попередників. Їх може відвідати кожен охочий, побувавши у музеї.

Фото: facebook.com/CVoda.

Теги по теме
новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом