У Києві відкрилася перша Українська бієнале цифрового та медіа мистецтва
У Києві відкрилася перша Українська бієнале цифрового та медіа мистецтва

У Києві відкрилася перша Українська бієнале цифрового та медіа мистецтва

На виставці можна побачити інсталяції, відеоарт, кінетичні, VR та NFT-експонати відомих художників з 15 країн світу.

"Головна тема бієнале — "30 років Свободи". Вона покликана осмислити стан незалежності українців та феномен свободи людини в еру постковіду через сучасні діджитальні форми мистецтва. Ми прагнемо презентувати погляд на ці питання зсередини (з України) та ззовні (в Україну) через залучення прогресивних іноземних митців, співкуратора з Європи, створення інтернаціональної програми та серії лекцій із міжнародними спікерами", — розповів куратор виставки, український митець Валерій Коршунов, який є автором медіа-скульптури "Київський кит", діджитал скульптури "Чорнобильське сяйво", медіа-барельєфу "Прометей", проєктів Звуки Чорнобиля, медіа-виставки ARTEFACT, проєкту "Український медіаарт на Burning Man".

Бієнале проходить за підтримки Українського культурного фонду, посольства Іспанії в Україні та Іспанської Агенції з розвитку (AECID). Роботи українських митців обирались за допомогою відкритого конкурсу. За його результатами було відібрано понад 10 експонатів.

Міжнародним куратором бієнале виступив Юрій Лех Поланский (Іспанія) – митець медіа-арту з 30-річним досвідом, який у 1980-х став піонером розвитку електронної музики та цифрового аудіовізуального мистецтва в Іспанії, а починаючи з 2009 року, щорічно організовує престижний міжнародний фестиваль медіа-арту MADATAC, що має три відзнаки EFFE як знаковий культурний фестиваль.

"Поява "Людини цифрової" несе і свободу, і небезпеку, тому сьогодні саме ви — діджитал та медіахудожники — можете, як ніхто інший, дослідити рівні свободи держави, суспільства та кожного з нас сучасною мовою. Слова на кшталт "свобода", "справедливість", "демократія" не є загальноприйнятими поняттями; навпаки, вони - рідкість. Люди не народжуються, знаючи, що це таке. Потрібні величезні та, перш за все, індивідуальні зусилля, аби досягти поваги до інших людей, яку мають на увазі ці слова", — прокоментував Поланский.

Перша Українська бієнале цифрового та медіа мистецтва проходитиме з 15 по 30 жовтня в сучасній медіа галереї ARTAREA в Києві.

Будуть представлені прогресивні приклади діджитал та медіаарт від класичних до найновітніших: інсталяції, відеоарт, кінетичні, VR та NFT-експонати художників з Іспанії, Франції, Італії, Великої Британії, Нідерландів, Німеччини, Португалії, Шотландії, Румунії, Ірану, Канади, Японії, Тайваню, Південної Кореї та України.

Програму Бієнале доповнять живі виступи артистів, міжнародна конференція з тематичними лекціями про сучасне діджитал мистецтво, дизайн та креативні індустрії, з освітніми заходами, презентаціями проєктів, діалогами з провідними культурними діячами.

Вхід на всі заходи буде вільним, за умови попереднього запису.

Источник материала
Поделиться сюжетом