Вчені похитнули статус Колумба як першовідкривача Америки: хто з європейців там був раніше
Вчені похитнули статус Колумба як першовідкривача Америки: хто з європейців там був раніше

Вчені похитнули статус Колумба як першовідкривача Америки: хто з європейців там був раніше

Вікінги були на острові Ньюфаундленд до 1021 року / фото REUTERS

Група вчених із нідерландського університету Гронінгена за допомогою радіовуглецевого аналізу встановила, що вікінги відвідували Північну Америку до 1021 року. Це на кілька століть раніше, ніж цю частину світу відкрив мореплавець Христофор Колумб.

Як повідомляється в журналі Nature, точну дату вдалося встановити за результатами аналізу 127 зразків деревини, знайдених у поселенні Л'анс-о-Медоуз на острові Ньюфаундленд, передає LB.ua. На цих зразках залишилися сліди від металевих інструментів, які корінні народи в ті часи не використовували.

Залишки поселення археологи виявили в 1960 році. Воно вважається єдиним достовірно відомим пам'ятником у Північній Америці, який відноситься до вікінгів. Археологи раніше вважали, що ця стоянка виникла в районі 9-10 століття нашої ери.

З'ясувати точну дату перебування вікінгів на території сучасної Канади дозволив великий стрибок вмісту радіовуглецю в атмосфері Землі, який стався в 993 році і відбився на річних кільцях дерев у всьому світі.

Нагадаємо, що першовідкривачем Америки вважається мореплавець Христофор Колумб, який першим із достовірно відомих мандрівників перетнув Атлантичний океан і в 1492 році висадився на одному з островів у Карибському морі.

При цьому є дані, що на території Північної Америки задовго до Колумба, ще в 10 столітті, бували скандинавські вікінги. На території решти Європи про ці експедиції нічого не було відомо.

Вас також можуть зацікавити новини

  • Америка і Азія вели торгівлю між собою задовго до Колумба
  • Колумб шукав в Америці страшних монстрів із головами собак і гігантськими ногами
  • "Ніби затонув вчора": на дні Балтійського моря знайшли корабель часів Колумба (відео)

Автор: Олександр Топчій

Источник материала
Поделиться сюжетом