Росія може затягнути повернення "скіфського золота" Україні ще на півтора року – Малюська
Росія може затягнути повернення "скіфського золота" Україні ще на півтора року – Малюська

Росія може затягнути повернення "скіфського золота" Україні ще на півтора року – Малюська

"Скіфське золото" повинні повернути Україні / фото УНІАН

У разі оскарження Росією рішення Апеляційного суду Амстердама у справі про "скіфське золото", експонати повернуться в Україну не раніше ніж через півтора року.

Про це міністр юстиції Денис Малюська сказав у коментарі кореспонденту УНІАН.

Міністр уточнив, що на подачу касаційної скарги відводиться три місяці, ще до півтора років справа може розглядатися в касаційній інстанції.

Водночас він не виключив, що касаційна інстанція прийме рішення швидше.

"Я думаю, що вони, враховуючи важливість цієї справи, можливо, розглянуть касаційну скаргу швидше, ніж за півтора року", - прогнозує міністр.

Нагадаємо, 26 жовтня Апеляційний суд Амстердама прийняв рішення, що експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", відомі як "скіфське золото", мають бути повернуті Україні. Однак це рішення ще може бути оскаржене у Верховному суді Нідерландів.

"Скіфське золото": що відомо

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення, яким колекцію "скіфського золота" мали повернути Україні, а не в окупований Росією Крим. Предметом спору була колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які було привезено для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі".

Після окупації Росією Криму нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України.

У Міністерстві культури РФ наполягали на передачі колекції "скіфського золота" у власність Росії. Дія контракту, який давав право на тимчасове зберігання колекції музеєм Алларда Пірсона, закінчилася 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважалися незаконно вивезеними з України і підлягали поверненню.

Вас також можуть зацікавити новини

  • Незабаром "скіфське золото" повернеться в Україну - Ткаченко
  • Пропагандисти Кремля збудилися через передачу Україні "Скіфського золота" (відео)
  • У Кремлі агресивно відповіли на слова Зеленського про повернення Криму після "скіфського золота"

Автор: Дмитро Хилюк

Теги по теме
Новости Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом