В Італії помер ресторатор Адо Кампеоль, котрий вважається автором знаменитого на весь світ десерту тірамісу, повідомляє газета Il Messaggero 31 жовтня. Йому було 92 роки. Кампеоль володів рестораном Le Beccherie у місті Тревізо. Губернатор області Венеція, до якої належить місто, висловив співчуття через смерть ресторатора."З Альдо Кампеолем Тревізо втрачає ще одну зірку у своїй історії їжі та вина", - сказав він. За словами губернатора, з обличчя Кампеоля ніколи не пропадала посмішка, а роботу його ресторану відрізняли гостинність та висока якість.Знаменитий десерт допомогли винайти дружина Кампеоля Альба Ді Пілло та шеф-кухар Роберто Лінгуанотто наприкінці 1960-х років. Нова страва вийшла випадково: шеф-кухар готував ванільне морозиво, і в суміш яєць та цукру потрапило трохи маскарпоне.А смак йому сподобався, про що кухар розповів дружині господаря ресторану. Пара пізніше вдосконалила десерт, додавши бісквіт, просочений кавою, і посипавши його какао.Вперше про тірамісу написав гастроном Джузеппе Маффіолі в 1981 році. Сім'я Кампеоля не патентувала рецепт, що сприяло виникненню багатьох його варіацій, у тому числі з додаванням алкоголю.У Запоріжжі помер 103-річний український ветеран Другої світової війни, морський піхотинець, полковник та учасник Сталінградської битви Іван Залужний.