2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні жорстко перевірятимуть відповідність доходів і покупок: кого змусять доплатити
В Україні жорстко перевірятимуть відповідність доходів і покупок: кого змусять доплатити

В Україні жорстко перевірятимуть відповідність доходів і покупок: кого змусять доплатити

Із 2022 року в Україні почнуться жорсткі перевірки всіх витрат громадян. Перевірятимуть, чи співвідносяться витрати громадян із їхніми доходами. 

Нововведення вже розробляють у Міністерстві фінансів України та державній податковій службі. Інформацію опублікували в офіційному «Віснику» Державної фіскальної служби.

Метою нововведень є перевірка того, чи відповідають витрати громадян рівню їхній офіційних доходів. Вони стануть завершенням податкової амністії. Усі, хто відмовився добровільно заплатити податок за невідповідності в деклараціях, будуть змушені заплатити в рази більше.

Кого і як будуть перевіряти

У розвинених країнах несплата податків — це злочин, за який жорстко карають. В Україні ж в 2021 році усім, хто заробив статки та придбав майно у тіні, не сплачуючи податки, дозволили подати нульову декларацію. Цей документ — можливість зізнатися в тому, що кошти отримані тіньовим способом. Після такого зізнання можна було заплатити спеціальний податок — від 2,5 до 9 % — і спокійно жити й працювати далі, не турбуючись про проблеми з законом. 

Варто відзначити, що не всі українці мають право на сплату спеціального податку на все нажите в тіні. Такого права не мають чиновники та ті, хто отримав кошти злочинним  шляхом.

Зізнатися в тіньових доходах громадяни можуть до вересня 2022 року. Якщо відповідну процедуру проігнорувати, то в разі виявлення порушень податківці змусять сплатити податок в рази більший — 19,5 %.

В Україні перевірятимуть, чи відповідають розходи громадян рівню їхній офіційних доходів

Керівник податкової Євгеній Олейников про нововведення

Євгеній Олейников зазначає, що буде тільки два основних нововведення. По-перше, у податковій будуть порівнювати доходи з розходами громадян. По-друге, податківці оцінять грошові активи громадян, проаналізувавши, скільки коштів вони могли заощадити за останні 26 років, виходячи зі своїх офіційних доходів.

Перевірки можна уникнути вже зараз, подавши нульову декларацію та сплативши податок. Тобто є можливість скористатися амністією.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що з 1 вересня в Україні діє податкова амністія: які можливості вона дає.

Також портал MY.UA писав, що в Україні зросте основний податок - платитимемо на 20% більше.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом