У Чернівцях майстри народних ремесел демонстрували власні вироби
У Чернівцях майстри народних ремесел демонстрували власні вироби

У Чернівцях майстри народних ремесел демонстрували власні вироби

Сьогодні, 9 листопада 2021 року, в Чернівцях на вул. О. Кобилянської розгорнули виставку народних ремесел, приурочену Дню працівників культури та народних майстрів.

- Сьогодні ми зустрілися із виставкою, присвяченою Дню працівників культури та народних майстрів. Представляю свої роботи із лозоплетіння. Цим займаюся більше 25 років. Якщо згадати сам розвиток лозоплетіння на Буковині, то саме в Сторожинці була відкрита перша школа у 1818 році з лозоплетіння. Відкрив її Тодор Іваницький. І я продовжую традиції лозоплетіння, - розповів майстер з лозоплетіння Михайло Гева.

Також на виставці представлені роботи з кераміки, вишивки, святкові витинанки, і, звісно ж, різьба по дереву. Як розповідають майстри, є досить багато охочих, особливо серед діток, які навчаються народним ремеслам. Деякі з них продовжують цим займатися протягом всього свого життя. Проте наразі виникають труднощі з матеріалами, насамперед, ця проблема актуальна для різьбярства, адже знайти хороші заготовки з деревини досить важко.

- Ми беремо участь у різних виставках у Чернівцях, у Києві, у міжнародних виставках. У нас є різні роботи. Вони йдуть саме по напрямках. Є портрети, є ангел, тобто йде космічна тематика, ідуть портрети, різні кошички. Речам надаємо друге життя. Шукаємо різні глечики і потім їх прикрашаємо різними узорами, - додав Михайло Гева.

Фото та відео Артема КОЗМЕНКА

Источник материала
Поделиться сюжетом