Тюрма «Ізоляція» в окупованому Донецьку курується ФСБ. Скоро ми назвемо кураторів – Грозєв
Тюрма «Ізоляція» в окупованому Донецьку курується ФСБ. Скоро ми назвемо кураторів – Грозєв

Тюрма «Ізоляція» в окупованому Донецьку курується ФСБ. Скоро ми назвемо кураторів – Грозєв

Нещодавно в Києві українські силовики затримали колишнього керівника тюрми «Ізоляція» в окупованому Донецьку. В Bellingcat кажуть, що тюрму курували російські спецслужби. Куликовський на допиті також розповідав про співпрацю з ФСБ.

Тюрму «Ізоляція» в окупованому Донецьку курує російська ФСБ. Про це розповів розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в ефірі програми «Свобода слова» Савіка Шустера.

Bellingcat почали розслідування щодо «Ізоляції» після знайомства Грозєва з журналістом Станіславом Асєєвим, який був у полоні бойовиків в «Ізоляції». За словами журналіста, після року розслідування вдалося встановити, що «це структура, підконтрольна російській ФСБ». 

«Я прочитав книгу Станіслава і зрозумів, що цю справу треба довести до міжнародного кримінального суду. І треба шукати не лише тих, хто займався тортурами, а тих, хто їм давав накази, хто їхніми руками виривав зізнання. Для мене було зрозуміло, що хтось стоїть над ними, хтось їх курує. І ось упродовж року ми змогли зрозуміти, що це підконтрольна структура російської ФСБ. І ми встановили особи кількох кураторів», — розповів Грозєв.

За його словами, усі куратори ФСБ, які там були, намагалися захистити свої особистості вигаданими іменами та прізвиськами. Розслідування про зв’язок «Ізоляції» з ФСБ незабаром буде опубліковано виданнями Bellingcat, Insider та «Радіо Свобода».

Про співпрацю із ФСБ розповів і сам Куликовський, судячи з опублікованих СБУ свідчень, пише видання «Ґрати». За словами Куликовського, куратори з ФСБ безпосередньо співпрацювали з керівниками в’язниці та іноді були присутніми на допитах.

Нагадаємо, що у Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куликовського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку.

Журналіст Станіслав Асєєв розповів, що близько трьох тижнів тому він отримав інформацію, що Куликовський перебуває в Києві. За його словами, є велика імовірність, що СБУ використовувала Куликовського як агента. 

Фото: скриншот з ютубу

Теги по теме
СБУ ФСБ
Источник материала
Поделиться сюжетом