У Чернівецькому художньому музеї провели майстер-клас для дітей Змалюй Рутенію
У Чернівецькому художньому музеї провели майстер-клас для дітей Змалюй Рутенію

У Чернівецькому художньому музеї провели майстер-клас для дітей Змалюй Рутенію

Сьогодні, 16 листопада 2021 року, в Чернівецькому художньому музеї відбувся майстер-клас для дітей "Змалюй Рутенію", який провів відомий буковинський художник Анатолій Фурлет.

- Трішки познайомимося зі шрифтом, який на сьогодні відтворює славна людина Василь Якович Чебаник, наш земляк. Він родом з Клішківців. Людина, яка взяла нелегку ношу таку. Він відроджує "допетрівський" шрифт. Те, що було знищено при приході Петра І у Московію. За ці розробки, за ці шрифти йому було присуджено найвищу нагороду в Україні - Шевченківську премію, - розповів художник Анатолій Фурлет.

Відомий український каліграф та книжковий графік Василь Чебаник поставив собі за мету повернути графіку літер до справжньої "допетровської кирилиці", віднайшовши в архівах українську абетку, на основі якої створив сучасний шрифт "Рутенія". Оригінальна українська абетка до 1710 року, тобто до введення "гражданського шрифту" внаслідок реформи Петра І, мала іншу форму літер  елегантнішу та виразнішу. 

- Уже в нашій державі подібний шрифт був. Він модернізований, але був. Фактично з приходом християнства він уже був на Русі, - додав Анатолій Фурлет. 

Дитячі роботи, створені під час майстер-класу, експонуватимуться в Чернівецькому художньому музеї. Змальовані літери будуть залучені до конкурсу. Малюнки-переможці з іменами авторів потраплять до друкованого видання.

Фото та відео Артема КОЗМЕНКА
Источник материала
Поделиться сюжетом