В Азербайджані відкрили справу після загибелі 7 своїх військових на кордоні з Вірменією
В Азербайджані відкрили справу після загибелі 7 своїх військових на кордоні з Вірменією

В Азербайджані відкрили справу після загибелі 7 своїх військових на кордоні з Вірменією

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Генеральна прокуратура Азербайджану порушила кримінальну справу після загибелі напередодні 7 військовослужбовців Азербайджану та поранення ще 10 на кордоні з Вірменією. Про це повідомляє УНН з посиланням на інформацію генпрокуратури країни.

Цитата:

"У військовій прокуратурі порушено кримінальну справу за статтями 120.2.12 (вбивство за мотивами національної, расової, релігійної ненависті або ворожнечі) та 29, 120.2.12 (замах на вбивство за мотивами національної, расової, релігійної ненависті або ворожнечі) КК Азербайджану", – повідомляє відомство.

Деталі

У генпрокуратурі Азербайджану звинуватили Вірменію у порушенні тристороннього договору про припинення вогню в Нагірному Карабасі від 10 листопада 2020 року та обстрілі 16 листопада з артилерійських установок різного калібру позицій азербайджанської армії у Кяльбаджарському та Лачинському районах. Вказано, що заходами ЗС Азербайджану "провокацію Вірменії на державному кордоні було припинено".

“Внаслідок провокації загинули семеро та поранення отримали 10 азербайджанських військовослужбовців”, - йдеться у повідомленні.

Відновлення боїв та нові жертви

Після того, як 16 листопада на кордоні Вірменії та Азербайджану знову почалися бойові дії, сторони звинуватили один одного у провокаціях. Єреван повідомив про 15 загиблих і 12 вірменських військовослужбовців, які потрапили в полон, і звернувся до Росії за допомогою у врегулюванні конфлікту. Пізніше Міноборони Вірменії уточнило, що “наразі є уточнені дані лише про одного загиблого”, але підтвердило, що “12 вірменських військовослужбовців взято в полон”. У міністерстві оборони Азербайджану повідомляли про двох поранених.

Голова Євроради Шарль Мішель провів телефонні переговори з президентом Азербайджану та прем'єром Вірменії та закликав обидві країни до термінової деескалації та повного припинення вогню на кордоні.

У результаті обидві сторони конфлікту домовилися припинити вогонь. Угоди досягнуто за посередництва Росії, підкреслили в міністерстві оборони в Єревані. Міноборони РФ своєю чергою підтвердило, що бойові дії припинено, ситуація нормалізувалася та перебуває під контролем.

Мирний договір 2020 року

Бойові дії між Вірменією та Азербайджаном відновилися через рік після завершення 44-денної війни у ​​Нагірному Карабаху. Угода про припинення конфлікту була підписана 10 листопада 2020 року за посередництва Росії. Внаслідок цього значна частина самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки (НКР) перейшла до Азербайджану.

Теги по теме
Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом