Експерти розповіли, чи подорожчає молочка в Україні
Експерти розповіли, чи подорожчає молочка в Україні

Експерти розповіли, чи подорожчає молочка в Україні

З початку 2021-го року вартість молока в українських магазинах зросла на три гривні, а твердого сиру - на понад 40 грн. Проте експерти попереджають: це ще не кінець, а ціни на молочні продукти в Україні продовжать зростати й надалі.

Про це повідомляє Agrotrend.com.ua.

Молочка виросла в ціні

За 10 місяців 2021-го року молочні продукти серйозно додали в ціні. За літр молока доведеться заплатити на 3 гривні більше, ніж торік. А твердий сир подорожчав  більше, ныж 40 гривень. За кілограм вершкового масла зараз просять 250 гривень, а стільки ж домашнього сиру обійдеться в 120 гривень.

За словами експерта з аграрної економіки Леоніда Тулуша, сьогоднішні ціни ще не межа. Українці повинні готуватися до того, що вони продовжать зростати.

"З липня пішло подорожчання. Якщо раніше можна було купити за 10-10,2 грн молоко, сировину, зараз за 11 грн гатунок "екстра" продається – це мінімум", – уточнює спеціаліст.

В Україні подорожчає молочка

Корів стає менше

За 2021-й рік у Україні поголів’я корів скоротилося на майже 6%. Усе через низькі ціни на закупівлю молока і зменшення пасовищ. Аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць пояснює, що на собівартість молока найбільше впливає ціна корму для корів – 50%. Уже після стоять енергоносії та оплата праці.

Ціни злетять?

Ціни на молочні продукти будуть зростати. Проте великі виробники молочної продукції заспокоюють, що дорожчання буде не великим - 1,5-2%,

"Зростання спостерігатиметься в межах 1,5-2%, це за найбільш оптимістичними прогнозами", – говорить пан Андрієць.

Ціни на молочні продукти зростатимуть, але повільно

Експерти пояснюють, що підняття цін на молочні продукти в першу чергу стримуватимуть торгівельні мережі, щоб не втратити покупців та дешевший імпорт деяких молочних продуктів з Європи.

Леонід Тулуш наголошує, що  певний відсоток продовольчої безпеки необхідно покривати за рахунок вітчизняного виробництва.

"Тому що, як тільки ті ж поляки завоюють наш ринок, вибачте, масштаб цін буде зовсім іншим", - попереджає пан Тулуш.

Нагадаємо, що в Україні злетіли ціни на три популярні продукти.

Читайте також, що з'явився новий електрокар за доступною ціною.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом