Помер ексмер Києва Олександр Омельченко: ким він був та чим запам'ятається
Помер ексмер Києва Олександр Омельченко: ким він був та чим запам'ятається

Помер ексмер Києва Олександр Омельченко: ким він був та чим запам'ятається

Йому було 83 роки.

У вівторок, 25 листопада, помер колишній мера Києва Олександр Омельченко. Він очолював столицю з травня 1999 року до квітня 2006 року.

ТСН.ua розповідає про те, кім він був та чим запам'ятається українцям.

Омельченко народився 9 серпня 1938 року у селі Зозів Вінницької області. 1974 року закінчив Київський інженерно-будівельний інститут, 1978 року — Київський інститут народного господарства.

Він працював на київських будівельних комбінатах, служив у Збройних силах. З 1980 по 1987 рік обіймав посаду головного інженера "Головкиївбуду". 1992 року став гендиректором "Київреконструкції", а 1994 року - першим заступником голови Київської міської адміністрації, а невдовзі очолив КМДА. З травня 1999 року до квітня 2006 року - київський міський голова.

УНІАН

За час перебування Омельченка на посаді в Києві було відкрито 8 станцій метро, ​​по всьому місту встановили бювети артезіанської води та відновили п'ять стародавніх храмів. Активно розвивалися маршрутні таксі, проте скорочувалася мережа громадського транспорту, було завдано шкоди трамвайній мережі Києва.

Омельченко також був українським футбольним та хокейним функціонером, другим президентом Федерації хокею України - з 1997 по 2006 рік.

У 2017 році Омельченко став народним депутатом VI скликання та пройшов до парламенту за списком блоку "Наша Україна - Народна самооборона". Він також очолив комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

З травня 2014 року Омельченко – депутат Київської міської ради. Він брав участь у виборах на посаду мера столиці у 2014 році та посів 4 місце з 7,52% голосів. На виборах 2015 року посів 3 місце, набравши 8,46% голосів.

У Омельченка залишилися 76-річна дружина Людмила та двоє дітей: 55-річний Ян і 53-річний Олександр. Молодший син – народний депутат IV та V скликань, був членом фракції "Наша Україна".

2001 року Омельченко отримав звання Героя України, 2004 - Заслужений будівельник України, а також став лауреатом державної премії в галузі архітектури.

Про смерть колишнього міського голови Києваповідомив бізнесмен, екснардеп і колишній депута Київради Ігор Лисов. "Сьогодні не стало людини-легенди Олександра Омельченка. Висловлюю глибокі співчуття сім’ї та рідним з приводу непоправної втрати", — написав він.

18 листопада стало відомо, що в Омельченка виявили коронавірус і госпіталізували до лікарні.

Новини України: колишній мер столиці Омельченко захворів на коронавірус і перебуває у важкому стані

Читайте також:

  • "Сан Санич творив сучасну історію Києва": Віталій Кличко відреагував на смерть Омельченка
  • Президента Чехії Мілоша Земана виписали з лікарні після півтора місяця госпіталізації
  • "30 запитань президенту: Зеленський проведе ще один пресмарафон
Источник материала
Поделиться сюжетом