У Німеччині заявили про можливість запуску "Північного потоку-2" без сертифікації
У Німеччині заявили про можливість запуску "Північного потоку-2" без сертифікації

У Німеччині заявили про можливість запуску "Північного потоку-2" без сертифікації

КИЇВ. 28 листопада. УНН. Російський газопровід "Північний потік-2" за певних обставин може почати роботу, не чекаючи завершення процесу сертифікації. При запуску газопроводу без сертифікації йому загрожує штраф в розмірі близько 1 млн євро. Про це йдеться в статті, опублікованій в німецькій газеті Handelsblatt.

Деталі

У виданні нагадали, що в минулому такі ситуації, коли трубопроводи були введені в експлуатацію до того, як їх сертифікували, вже траплялися. Зокрема, йдеться про німецькі проекти NEL та EGL 401.

Автори заявляють, що в такому разі доведеться виплатити штраф, проте, згідно з підрахунками німецької федеральної мережевої агенції (BNA), його сума становить не більше одного мільйона євро.

Штраф за введення в експлуатацію газопроводу в Німеччині назвали прийнятним, враховуючи що вартість всього проекту "Північний потік-2" становить близько 10 млн євро.

Автори статті вважають, що такий сценарій може здатися оператору "привабливим" з урахуванням високих цін на газ. А Газпром завдяки цьому зможе заощадити на виплатах за транзит газу через Україну.

Доповнення

Європа зіткнулася з енергетичною кризою через зростання споживання і подорожчання газу. Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали обвинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Минулого тижня Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі і передачі їй основних активів і кадрових ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина очікує запуск "Північного потоку-2" не раніше березня 2022 року - Reuters

Додамо

Раніше США заявили, що збираються ввести додаткові санкції через магістральний газопровід "Північний потік-2", який проходить з Росії до Німеччини.

У понеділок, 22 листопада, Держдепартамент оголосив у Вашингтоні, що санкції будуть введені щодо структури Transadria LtD, яка брала участь у будівництві трубопроводу і пов'язана з Росією, а її судно Merlin буде визнано конфіскованою власністю.

Теги по теме
Германия Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом