У Раді пропонують залишити в місцевих бюджетах неосвоєні субвенції
У Раді пропонують залишити в місцевих бюджетах неосвоєні субвенції

У Раді пропонують залишити в місцевих бюджетах неосвоєні субвенції

Сергій Лабазюк / фото Facebook

Неосвоєні субвенції, які були виділені протягом 2021 року Кабінетом Міністрів України на соціально-економічний розвиток громад, необхідно зробити перехідними на наступний 2022 рік та залишити в місцевих бюджетах. З такою законодавчою ініціативою виступив народний депутат України з групи "Партія "За майбутнє" Сергій Лабазюк.

"Як депутат-мажоритарник, який представляє інтереси жителів Хмельниччини, постійно знаходжуся в тісному діалозі з представниками органів місцевого самоврядування. Наразі до мене звертаються керівники ОТГ з проханням вирішити проблему — громади на місцях не встигають освоїти виділені державою субвенції. Маємо ризик, що важливі для людей проекти не будуть реалізовані в наступному році, адже залишки коштів у разі їх неосвоєння повертаються до державного бюджету", — заявив народний депутат.

Загалом по громадах Хмельницької області рівень освоєння сягає 30–50%. Причина полягає в тому, що цьогорічні субвенції так званого "соцеконому" виділялися на розроблення проєктно-кошторисної документації, на яку потрібен час, тому процес освоєння затягнувся. Крім того, у зв’язку з погіршенням погодних умов не всі роботи в рамках запланованих проєктів можна виконати.

"Враховуючи численні звернення голів ОТГ, разом із колегами подали низку відповідних поправок. Зокрема, до законопроєктів № 6297, № 6298 щодо внесення змін до Державного бюджету на 2021 рік, якими пропонується залишити неосвоєні субвенцій в місцевих бюджетах, а не повертати до центрального. Тобто зробити кошти перехідними в наступний бюджетний рік задля повної реалізації запланованих у 2021 році проєктів", — підсумував Лабазюк.

Нагадаємо: у липні уряд спрямував у 188-й округ 10,2 млн грн субвенцій, у жовтні додатково виділено понад 8 млн грн. Загалом субвенції було спрямовано на реалізацію 16 об’єктів у 7 громадах Хмельницької області, а саме: Війтовецькій, Волочиській, Гвардійській, Лісовогринівецькій, Наркевицькій, Розсошанській та Чорноострівській громадах.

Більша частина коштів, а саме 7 млн гривень, призначена для капітальних ремонтів у закладах освіти, розташованих в окрузі. 2,3 млн гривень — на придбання, встановлення та будівництво спортивних майданчиків. Решта грошей — на ремонт закладів культури, будівництва зовнішніх мереж водопостачання та інших важливих об’єктів для ОТГ. Перелік об’єктів та ключові пріоритети в роботі були затверджені з урахуванням інтересів місцевої громади.

Автор: Григорій Бондар

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны