Суд ООН закликав Азербайджан та Вірменію утриматися від розпалювання расової ненависті
Суд ООН закликав Азербайджан та Вірменію утриматися від розпалювання расової ненависті

Суд ООН закликав Азербайджан та Вірменію утриматися від розпалювання расової ненависті

КИЇВ. 7 грудня. УНН. Міжнародний суд ООН вимагає від Азербайджану та Вірменії запобігти розпалюванню расової ненависті. як забезпечувальний захід на час проведення розгляду між двома країнами, що стосується порушення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Рішення оголосила у вівторок голова суду Джоан Донох'ю, інформує УНН.

Деталі

Відповідно до своїх зобов'язань щодо конвенції до винесення рішення по суті справи і Вірменія, і Азербайджан повинні, за словами судді, вжити всіх необхідних заходів, щоб запобігти розпалюванню та заохоченню расової ненависті. Також обидві сторони повинні утриматися від дій, які можуть посилити або поглибити розбіжності або ускладнити вирішення спору.

Крім того, два забезпечувальні заходи стосуються виключно Азербайджану, який має "захистити від насильства всіх осіб, взятих у полон під час конфлікту 2020 року, які залишаються в ув'язненні, та забезпечити їхню безпеку та рівність перед законом", та вжити всіх необхідних заходів, щоб запобігти актам вандалізму щодо вірменської культурної спадщини.

Рішення про забезпечувальні заходи Міжнародного суду ООН, які запроваджуються для того, щоб запобігти можливому загостренню ситуації на період розгляду по суті є обов'язковими до виконання.

Що передувало

Вірменіяініціювала судовий розгляд із Азербайджаном у Міжнародному суді ООН відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 16 вересня.

У позові містяться звинувачення на адресу Азербайджану в расовій дискримінації, яка триває протягом десятиліть і вийшла на перший план у ході конфлікту у вересні 2020 року.

Азербайджан 23 вересня подав зустрічний позов, у якому стверджується, що Вірменія робила і продовжує здійснювати низку дискримінаційних дій проти азербайджанців на підставі їхнього національного та етнічного походження.

Обидві сторони вимагали компенсації збитків та запровадження тимчасових забезпечувальних заходів, покликаних запобігти загостренню ситуації на час проведення розгляду.

Очікується, що суду знадобляться роки, щоб винести остаточні рішення у двох справах.

Додамо

Напруженість через Нагірний Карабах переросла у збройний конфлікт в 2020 році, в якому загинуло понад 6 600 людей.

Регіон знаходиться в межах Азербайджану, але з моменту закінчення сепаратистської війни в 1994 році перебував під контролем етнічних вірмен, підтримуваних Вірменією.

Теги по теме
ООН Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом