19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Костянтин Яловий заявив, що до 2050 року Україна імпортуватиме питну воду
Костянтин Яловий заявив, що до 2050 року Україна імпортуватиме питну воду

Костянтин Яловий заявив, що до 2050 року Україна імпортуватиме питну воду

Вже сьогодні у 9 випадках з 10 водопровідна вода, якою ми користуємося, містить шкідливі домішки.

Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!

Підписатися

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За даними Українського водного товариства, до 90% заборів з водопроводу виявляють перевищені показники солей, заліза, марганцю, хлору та інших речовин.

Як розповів Яловий, у нещодавньому дослідженні на цю тему журналісти зібрали кілька важливих фактів про якість води в Україні:

  • Ключовою проблемою є критичний стан мереж, у яких відпочатку не достатньо очищена рідина додатково забруднюється.
  • Українські гігієнічні вимоги до питної води перевіряють її на 86 забруднюючих речовин. В ЄС контролюють вміст щонайменше 100 речовин.
  • Відповідно відрізняється й вартість послуги: так, у Києві 1 кубометр холодної води коштує 13 гривень, а в ЄС — 3,5 євро (108,5 гривень).
  • За даними Waternet, найкраща якість водопровідної води в Україні у Волинській області, де використовують переважно підземні джерела. Водночас місцевою проблемою є її висока жорсткість.
  • Найгірша вода із крана у мешканців Дніпропетровської області — в ній у рази перебільшено вміст марганцю, спостерігається велика кількість органічних забруднювачів, підвищена мутність та окиснюваність.
  • Німеччина щорік спрямовує на технічне переоснащення водопроводу та каналізації по 7 млрд євро. В Україні валовий дохід водоканалів становить лише 1 млрд євро на рік.
  • У держбюджеті на 2022 рік на програму Питна вода в Україні закладено 1 млрд гривень. загалом вона обійдеться державі у понад 28 мільярдів.

"У підсумку, щоб мати питну воду нормальної якості, Україна має інвестувати значні кошти у модернізацію системи водопостачання та інші пов'язані речі. Причому треба робити це вже сьогодні, адже у XXI столітті цінність цього ресурсу у світі буде лише зростати", - сказав Костянтин Яловий.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны