У кінотеатрах України покажуть "Механічний апельсин" Стенлі Кубріка
У кінотеатрах України покажуть "Механічний апельсин" Стенлі Кубріка

У кінотеатрах України покажуть "Механічний апельсин" Стенлі Кубріка

Із 23 грудня у кінотеатрах України стартують покази стрічки "Механічний апельсин" режисера Стенлі Кубріка. Культовій картині виповнилось 50 років і з цього приводу вона вперше виходить в український прокат.

"Механічний апельсин" — фільм-антиутопія, знятий американським режисером Стенлі Кубріком у 1971 році за однойменним романом британського письменника Ентоні Берджеса. В основу обох творів лягли роздуми про людську жорстокість та свободу вибору або волі.

У кінотеатрах України покажуть "Механічний апельсин" Стенлі Кубріка (фото 1)

Події стрічки відбуваються у Лондоні майбутнього. У центрі сюжету знаходиться молодий самозакоханий злочинець Алекс (Малкольм Макдавелл), в житті якого є дві великі пристрасті – музика Бетховена та "ультранасильство". Разом із бандою він грабує, гвалтує та вбиває. Врешті-решт за свої вчинки Алекс потрапляє до тюрми, де стає піддослідним урядової програми з коригування свідомості — "техніки Людовіка". Експеримент виявляється вдалим і головний герой виходить на волю, та нічого хорошо на нього там не чекає.

У кінотеатрах України покажуть "Механічний апельсин" Стенлі Кубріка (фото 2)

50 років тому картина отримала неоднозначні відгуки ЗМІ та глядачів, через велику кількість сцен сексуального характеру та насильства. У Англії навіть були масові акції протесту через покази "Механічного апельсину". Зрештою британський уряд заборонив прокат стрічки на території країни, назвавши її "злом як таким". Заборона діяла аж до 1999 року.

Картина вплинула на творчість багатьох музикантів. Образ головного героя у різних шоу приміряли на себе Мадонна, Леді Гага та Кайлі Міноуг. Чимало візуальних образів стрічки прослідковувалися у стилі Девіда Боуї, а також у колекціях дизайнерів Жан-Поля Готьє та Олександра Макквіна.

Сучасні критики зараховують "Механічний апельсин" до класики кінематографу. Стрічка також входить до рейтингу 250 кращих фільмів усіх часів IMDb.

Перед кожним сеансом глядачам покажуть 10-хвилинну кіно-лекцію про історію стрічки. Покази пройдуть у Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові та у всіх кінотеатрах мережі Multiplex. 

Передпродаж квитків на "Механічний апельсин" тут.

 

Читайте також:

Куда идти за Christmas mood в этом сезоне.

Александр Скарсгард, Николь Кидман и Аня Тейлор-Джой в трейлере фильма "Варяг" Роберта Эггерса.

Стэнли Кубрик
Источник материала
loader
loader