13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Військовий облік для українок: як це треба зробити і коли штрафуватимуть
Військовий облік для українок: як це треба зробити і коли штрафуватимуть

Військовий облік для українок: як це треба зробити і коли штрафуватимуть

17 грудня 2021 року набув чинності указ Міністерства оборони про те, що українські жінки повинні стати на військовий облік до кінця 2022 року.

Подробиці пише BBC.

Документи для процедури взяття на військовий облік

На прес-конференції співробітники Міноборони розповіли, що потрібно українкам для того, щоб виконати обов'язкову норму. По-перше, військовозобов'язаним має бути від 18 до 60 років. За своїм місцем проживання або реєстрації вони повинні прийти або зателефонувати в територіальний центр комплектації, щоб уточнити, чи підходять під умови і що потрібно для завершення процесу.

Жінкам від 18 до 60 років потрібно прийти в територіальний центр комплектації

Серед необхідних документів - паспорт, ідентифікаційний код, диплом про освіту, а також свідоцтво про заміжжя і народження дітей. Не можна забути також про довідку з місця роботи. Роботодавці повинні самі перевіряти, чи є їх співробітниця військовозобов'язаною, і везти спеціальний облік, попередньо перевіривши документи про внесення до військового реєстру. У Міністерстві оборони запевняють, що процедура нічим не відрізняється від взяття на облік чоловіків.

Відповідні професії та штраф за прострочення

Зауважимо, що в указі виявилося безліч сучасних професій, представниці яких повинні з'явитися у військкомат. Туди входять лікарі, юристи, бухгалтери, журналісти, піарники, музиканти тощо. Обов'язково перевірте список і переконайтеся, що ваша професія співвідноситься з тією, що визначена в указі, перш ніж звертатися до територіального центру комплектації.

В указі Міністерства оборони є цілий ряд професій, представниці яких повинні стати на військовий облік

Якщо жінка не пройде процедуру до кінця 2022 року, доведеться заплатити штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень. Те ж саме її роботодавець - штраф становить до 8500 гривень. Міністерство оборони запевняє: військовий облік не означає, що жінок призиватимуть на службу, адже без згоди людини ніхто не може бути мобілізований.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що більшість жінок в Україні стали військовозобов'язаними: кому треба стати на облік з 17 грудня.

Також ми писали, "Бігти до військкомату не потрібно" - Головнокомандувач ЗСУ заспокоїв жінок.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом