Експрезидент Афганістану заявив, що він не мав іншого вибору, окрім як тікати з Кабула під час наступу Талібану
Експрезидент Афганістану заявив, що він не мав іншого вибору, окрім як тікати з Кабула під час наступу Талібану

Експрезидент Афганістану заявив, що він не мав іншого вибору, окрім як тікати з Кабула під час наступу Талібану

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Колишній президент Афганістану заявив, що у нього не було іншого вибору, окрім як раптово покинути Кабул під час наступу Талібану. Про це пише УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Колишній президент Ашраф Гані сказав в інтерв'ю BBC, яке вийшло в четвер, що радник дав йому лише хвилини, щоб вирішити чи покинути столицю Кабул. Він також спростував поширені звинувачення в тому, що він залишив Афганістан з мільйонами вкрадених грошей.

Розслідувати ці звинувачення було доручено спеціальному генеральному інспектору США з відновлення Афганістану Джону Сопко.

Наступний афганський уряд, а також незалежні іноземні та афганські підрядники були звинувачені у широко поширеній корупції, а десятки звітів Сопко задокументували найбільш кричущі інциденти. Вашингтон витратив 146 мільярдів доларів на відновлення Афганістану після повалення в 2001 році Талібів. Проте ще до повернення Талібів у серпні, рівень бідності в Афганістані становив 54%.

Раптовий та таємний від’їзд Гані 15 серпня залишив країну без керівництва. Сили США та НАТО перебували на завершальній стадії свого виходу з країни після 20 років присутності.

"Вранці того дня я навіть не підозрював, що до пізнього дня піду", — сказав Гані радіо BBC.

Його слова суперечать іншим коментарям.

Колишній президент Афганістану Хамід Карзай в інтерв'ю Associated Press на початку цього місяця заявив про те, що відхід Гані позбавив можливості урядових переговорників, включаючи його самого та голову ради миру Абдуллу Абдулу, досягти угоди з Талібаном.

Зателефонувавши міністру оборони уряду Бісмілілі Хану, міністру внутрішніх справ і главі поліції і виявивши, що всі втекли зі столиці, Карзай сказав, що запросив талібів до Кабулу, "щоб захистити населення, щоб країна, місто не впали в хаос і небажані елементи, які, ймовірно, могли пограбувати країну".

Доповнення

Раніше цього тижня Organized Crime and Corruption Reporting Project, організація розслідувань, що об’єднує 150 журналістів у більш ніж 30 країнах, назвала Гані одним із найбільш корумпованих лідерів світу.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко був визнаний найбільш корумпованим.

Окрім того, до списку корумпованих лідерів потрапили: президент Сирії Башар Асад, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і колишній канцлер Австрії Себастьян Курц.

Теги по теме
Афганистан
Источник материала
Поделиться сюжетом