28 апреля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зарплати від 20 тис. грн і підвищення штрафів: чого чекати українцям у 2022 році?
Зарплати від 20 тис. грн і підвищення штрафів: чого чекати українцям у 2022 році?

Зарплати від 20 тис. грн і підвищення штрафів: чого чекати українцям у 2022 році?

Раніше влада анонсувала чимало змін, які чекають на українців у 2022 році. Вони стосуються сфер охорони здоров’я, бізнесу, соціальних виплат та іншого. Деякі з них вступають  в силу уже 1 січня.

Про це йдеться в інфографіці видання "Слово і діло".

Нововведення для водіїв

У новому році повертається обов’язковий огляд технічного стану авто. Нагадаємо, що його скасували ще у 2011 році.

Окрім цього, дорожні камери почнуть фіксувати порушення на дорогах: проїзд на червоне світло і зустрічною смугою, паркування на зупинці громадського транспорту.

У 2022 році на водіїв чекають серйозні штрафи за кермування у стані алкогольного сп’яніння. Йдеться про 17 тисяч гривень та позбавлення водійських прав на рік, а за повторне порушення - 34 тис. грн штрафу та 3 роки без водійських прав.

Зміни для водіїв у 2022 році

Також у новому році зменшують кількість годин теоретичної частини при отриманні водійських прав.

Нововведення для бізнесу

Сьогодні, 1 січня, для ФОПів, які проводять розрахункові операції, є обов’язковим використання касового апарату. За порушення підприємець буде платити штраф -  100% від суми чека, повторно – 150 % від суми чека.

Соціальні виплати

У 2022 році планується кілька етапів підвищення пенсійних виплат для літніх українців. Більше отримуватимуть постраждалі в наслідок Чорнобильської катастрофи, жінки віком від 60 років, 65-річні особи завдяки підвищенню мінімалки.

У 2022 році очікується підняття пенсій

Також виростуть пенсії українців з інвалідністю І, ІІ та ІІІ групи та непрацездатних батьків, дружини (чоловіка) захисників (захисниць), що загинули в зоні АТО/ООС,

У березні 2022 року пройде індексація компенсаційних виплат для українців у віковій категорії 75+, а у жовтні – нова мінімальна пенсійна гарантія. Після чого українці від 70 років зі стажем 35 років для чоловіків і 30 – для жінок отримуватимуть не менше 3 тис. грн. У свою чергу ті, у кого менше стажу, отримуватимуть пенсію пропорційну страховому стажу, зокрема, 2,5 тисячі гривень - за наявності 25 років стажу для чоловіків і 20 – для жінок.

Податки

У 2022 році збільшать акцизні ставки на алкогольні напої на 5%. ПДФО від продажу 3-го та наступних об’єктів нерухомості протягом року становитиме 18%. Такий самий ПДФО платитимуть за продаж сільськогосподарської продукції власного виробництва на суму понад 12 мінімальних зарплат. Окрім цього, фермери сплачуватимуть 5% від вартості своєї землі як мінімальне податкове зобов’язання.

Також у цьому році змінюють умови стягнення ренти з ринкової вартості руди з більшим вмістом руди.

Після травневих свят набуває чинності закон про олігархів. Після цього РНБО матиме уповноваження називати ту чи іншу особу олігархом.

Охорона здоров’я

У новому році в Україні використовуватимуть виключно електронні рецепти на ліки.

Окрім цього, розширять список професій і посад, які підлягатимуть обов’язковій вакцинації проти коронавірусу COVID-19. Тепер зобов’язані щеплюватися працівники:

  • ЦОВВ та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;
  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Також у 2022 році планується підвищення заробітної плати для медиків: середнім медпрацівникам – до 13,5 тис. грн, лікарям – до 20 тис. грн.

Зміни у 2022 році. Інфографіка: "Слово і діло"

Читайте також, скільки заробляють українці.

Нагадаємо, чого чекати літнім українцям з 1 січня 2022 року.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом