Саакашвілі грозиться знову вдатися "до крайніх форм протесту": ЗМІ пишуть про голодування
Саакашвілі грозиться знову вдатися "до крайніх форм протесту": ЗМІ пишуть про голодування

Саакашвілі грозиться знову вдатися "до крайніх форм протесту": ЗМІ пишуть про голодування

КИЇВ. 3 січня. УНН. Якщо права колишнього президента Грузії, громадянина України Міхеіла Саакашвілі, як і раніше, порушуватимуться, він вдасться до крайніх форм протесту. Про це заявили адвокати після зустрічі зі своїм підзахисним у руставській в'язниці, пише УНН з посиланням на "Эхо Кавказа".

Деталі

Адвокат Бека Басілая, як вказано, наприклад, заявив, що групі незалежних лікарів все ще не дозволяють відвідати Саакашвілі — хоча “у цьому є гостра потреба”. Водночас, стверджує адвокат, на його зустрічах із експрезидентом не дотримувалася конфіденційності: “Все контролюється, що є порушенням права захисту”.

Захисник Шота Тутберідзе, як зазначається, заявив, що дії Спеціальної пенітенціарної служби можуть призвести до незворотного погіршення стану здоров’я третього президента і навіть до його смерті. Саме тому адвокати Саакашвілі озвучили ультиматум: "Якщо ці проблеми не будуть вирішені до 6 січня і пенітенціарна служба з повною зневагою до закону продовжить порушувати права політв’язня, то він вдасться до крайніх форм протесту. У якій саме формі, втім, на цьому етапі уточнити не можу”.

Однак, "Эхо Москвы" з посиланням на того ж таки Тутберідзе пише, що "колишній президент Грузії має намір відновити голодування, якщо йому не дозволять лікуватися в іноземних спеціалістів". 

Контекст

Міхеіла Саакашвілі, проти якого у Грузії є декілька кримінальних справ, затримали 1 жовтня в Тбілісі. Повідомляли, що він незаконно перетнув кордон країни. Колишній грузинський лідер голодував 50 днів на знак протесту, оскільки вважає себе політв'язнем.

Так, 8 листопада через погіршення стану здоров'я Саакашвілі перевели до лікарні при в'язниці у Глданському районі Тбілісі.

Група лікарів з ініціативи омбудсмена Грузії Ніно Ломджарії обстежила ув'язненого Саакашвілі і оглянула умови тюремної лікарні. У висновку відзначили, що через тривале голодування у Саакашвілі розвинулися судоми, викликані енцефалопатією Верніке - серйозне захворювання мозку, внаслідок якого можна впасти в кому.

19 листопада Саакашвілі перевезли з тюремної лікарні у військовий госпіталь у Горі. Після цього колишній президент Грузії припинив голодування. У військовому госпіталі він перебував у відділенні інтенсивної терапії, а потім проходив курс реабілітації.

При цьому медики закликали владу Грузії негайно перевести ув'язненого в багатопрофільну високотехнологічну лікарню для проведення досліджень головного мозку.

Однак, 30 грудня стало відомо, що Саакашвілі з військового госпіталю перевезли назад до в'язниці у Руставі.

Теги по теме
Грузия
Источник материала
Поделиться сюжетом