Відставка уряду та захоплення резиденції президента: що відбувається в Казахстані?
Відставка уряду та захоплення резиденції президента: що відбувається в Казахстані?

Відставка уряду та захоплення резиденції президента: що відбувається в Казахстані?

Тисячі протестувальників удень 5 січня прорвали кордони поліції на площі Республіки в Алмати. Демонстранти озброїлися гумовими кийками, щитами та розпочали штурм Резиденції Президента. Наразі мітингувальники захопили будівлю, повідомляє телеграм-канал snob"За даними поліції, демонстранти підпалили 120 машин (зокрема 33 поліцейських), влаштували пожежу в будівлі акімату та поліції, розбили
120 магазинів та об'єктів торгівлі, 180 підприємств громадського харчування та близько 100 офісів. Внаслідок того, що трапилося, постраждали понад 500 людей"У місті Актау також тривають протести. Зокрема, мітингувальники захопили вантажівку з військовими, повідомляє телеграм-канал Раньше всех. Ну почти.

Тим часом, в країні вимкнули інтернет, недоступні інформаційні сайти. Уся інформація про події в країні надходить переважно із телеграм-каналів.Нагадаємо, що указ про відставку президент Касим-Жомарт Токаєв підписав у середу, 5 січня, вранці, поклавши на уряд вину за "допущення протестної ситуації".Тим часом з Алмати надходять повідомлення про нові зіткнення між демонстрантами та поліцією. Обов'язки прем'єра тимчасово поклали на першого віцепрем'єра у складі уряду Аліхана Смаїлова.Протести у Казахстані розпочалися 2 січня. Спочатку вони спалахнули на заході країни, де вимагали зниження цін на скраплений газ, яким заправляють більшість машин у регіоні. Влада заявляла спочатку, що зниження цін неможливе, посилаючись на ситуацію на ринку. 4 січня влада пішла на поступки, але люди відмовилися залишати площі в Мангістауській області, потім протести охопили інші регіони.Президент Касим-Жомарт Токаєв виступив зі зверненням, у якому запевнив, що "влада в країні не впаде". Він закликав громадян, особливо молодь, "не піддаватися на провокації зсередини та ззовні, ейфорії вседозволеності". Токаєв також оцінив заклики атакувати службові приміщення військових та цивільних відомств, які лунають на майданах. "Це злочин, за яке може бути покарання", — зазначив він.

Источник материала
loader
loader