19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Іран відмовився вести перемовини про відшкодування збитків за збиття літака МАУ
Іран відмовився вести перемовини про відшкодування збитків за збиття літака МАУ

Іран відмовився вести перемовини про відшкодування збитків за збиття літака МАУ

Іран відмовився від подальших перемовин щодо відшкодування збитків потерпілим від збиття літака "Міжнародних авіаліній України".

Про це мовиться у спільній заяві Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752, яку опублікувало Міністерство закордонних справ.

"Майже 2 роки тому іранські військові запустили дві ракети класу "земля-повітря", знищивши поблизу Тегерана літак "Міжнародних авіаліній України", що прямував за рейсом PS752… Нещодавно Міжнародна група PS752 звернулась до Ірану з пропозицією взяти на себе зобов'язання щодо вступу в переговори до 5 січня 2022 року. Але, на превеликий жаль, 27 грудня нами було отримано однозначну відповідь від Ірану, в якій зазначалось, що Іран не бачить потреби вести переговори з Міжнародною групою", – мовиться у заяві.

У Міжнародній групі вказали, що спочатку в Тегерані погодилися співпрацювати – але нині там змінили свою позицію та категорично заперечують можливість будь-яких подальших перемовин.

"Нам зрозуміло, що Іран продовжує уникати виконання своїх міжнародно-правових зобов'язань, відмовляючись вести подальші переговори з Міжнародною групою та не відшкодовуючи шкоди за свої дії. Міжнародна група не вважає за доцільне терпіти наругу над пам'яттю 176 невинних жертв", – наголошується у документі.

Також зазначається, що Міжнародна група тепер зосередиться на "подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права". Так вказали, що останні 2 роки намагань знайти порозуміння за допомогою переговорів – виявилися марними.

"Ми виражаємо єдність у своєму зобов'язанні притягнути Іран до відповідальності за дії та бездіяльність його цивільних і військових посадових осіб, які призвели до незаконного збиття рейсу PS752, і зробимо все, аби забезпечити повне відшкодування шкоди, завданої порушенням Іраном норм міжнародного права", – резюмується у заяві.

Нагадаємо, суд канадської провінції Онтаріо ухвалив виплатити 107 млн канадських доларів (близько $84 млн) із відсотками сім'ям шести загиблих в катастрофі літака МАУ.

Раніше Україна, Канада, Швеція та Велика Британія направили Ірану спільне повідомлення про претензії у зв'язку зі збитим під Тегераном літаком компанії "Міжнародні авіалінії України".

Як повідомляв 5.UA, пасажирський "Боїнг" Міжнародних авіаліній України збили 8 січня торік біля Тегерану. Усі 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, які перебували на облавку, загинули.

Теги по теме
Иран авиакатастрофа МАУ
Источник материала
Поделиться сюжетом