У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку пам'яті Тамари Покотило
У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку пам'яті Тамари Покотило

У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку пам'яті Тамари Покотило

Сьогодні, 11 січня 2022 року, в Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку "Пам'яті мисткині", присвячену 70-річчю української художниці Тамари Покотило.

- Ця виставка є досить незвичною. Хоча вона і працює починаючи з 23 грудня, але тим не менше, практично її первісний вигляд на сьогоднішній день абсолютно змінився, тому що ця виставка поповнювалася постійно новими роботами. Річ у тому, що людина, котра опікувалася останнім часом Тамарою Володимирівною, пані Оксана, вона доносила роботи, дооформлювала роботи, тобто в цій експозиції виставлені роботи, котрі представлені вперше, - розповіла кураторка виставки Лариса Курущак.

Дана виставка підготовлена двома установами: Чернівецьким художнім музеєм та Чернівецькою обласною науковою бібліотекою. Також на сьогоднішній виставці представлено твір, який Тамара Покотило омріяла, вимальовувала, але, на жаль, не побачила за свого життя - інсталяція "Подвоєна реальність".

- Вона була і залишиться у нашій пам'яті як енергійна, цікава, жвава як джерело, постійно різними ідеями бурлила її енергія. Тамара Володимирівна у молодому віці, коли подружжя приїхало до Чернівців, разом зі своїм чоловіком, теж митцем, працювала в галузі монументально-декоративного мистецтва. Чи не першою саме Тамара Володимирівна на теренах нашого краю започаткувала техніку батика. Тобто до неї не відомо, щоб хтось працював у цій техніці із митців. Ще одна цікава річ у діяльності Тамари Володимирівни, те, що вона надзвичайно, як митець, як педагог залишила слід в історії нашого краю, долучившись до того, щоб розвивалася і процвітала художня освіта, працюючи методистом у Буковинському учбово-методичному центрі, - додала Лариса Курущак.

У фондах Чернівецького обласного художнього музею творчість Тамари Покотило репрезентують понад 30 різноманітних за технікою виконання робіт: гобелен, батик, монотипія, аплікація, колаж, ескізи монументальних композицій. 

- Ми маємо незначну частинку на сьогодні, у неї було до сотні творів. Я пригадую останню виставку у 2019 році, спільну з її чоловіком, і хочу сказати, що наш художній музей мав підійти і закупити пару картин. Вона ж продала роботи за копійки стороннім людям. Не знаю за які гроші, там дрібні гроші, вона продала біля 50 своїх творів. Вона уже давно відчувала. От літом до 30-річчя Незалежності вона представила останні твори буковинського характеру. І вона попросила, там здається 8 робіт, обов'язково мені їх не розділяйте, мені повісьте те, що я прошу. Я останній раз беру участь у виставці, - зазначив Юрій Гушкевич, голова Чернівецького відділення Національної спілки художників України.

Тамара Покотило пішла з життя  31 жовтня 2021 року. Її твори зберігаються в Чернівецькому художньому музеї, а також у галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького, де також відкрилася виставка з нагоди 70-річчя від дня народження мисткині.

Фото та відео Артема КОЗМЕНКА

Источник материала
Поделиться сюжетом