Маланка-Фест запрошує гостей до Чернівців
Маланка-Фест запрошує гостей до Чернівців

Маланка-Фест запрошує гостей до Чернівців

 У суботу, 15 січня, на площі Філармонії обласного центру відбудеться традиційний Фестиваль Маланок. Організатори запевняють, що буде дотримано всіх карантинних вимог.

– Уперше Обласний фестиваль Маланок відбувся у Чернівцях 2011 року, – зазначає організаторка дійства Оксана Лелюк. – Двічі захід не проводили – 2015 року завадила війна на сході нашої країни, торік дійство скасували через карантині обмеження. Таким чином, столиця Буковини дев’ять разів приймала у себе оригінальні гурти, які намагаються зберегти народні традиції.

Основна ідея фестивалю – презентація області як краю, в якому збережено традиції народних свят, зокрема маланкування

Уперше Обласний фестиваль Маланок відбувся 2011 року і став справді знаковою подією для Буковинського краю. Вдалося запросити півтора десятка знаних колективів із Вашківців, Чагра, Горбової, Красноїльська, інших населених пунктів краю. Більшість населення обласного краю того дня зібралася, щоб поглянути на дивовижні фігури, виготовлені умільцями, дивовижні маски, у тому числі й пародії на політиків, послухати колядок. З роками кількість гуртів тільки множилася. Головне, щоб маланкарі дотримувалися традицій і приваблювали глядачів зовнішнім виглядом.

– Наше місто невеличке, тому не може прийняти всіх охочих, – розповідає пані Оксана. – Тож обираємо найкращих. Філософія заходу така – учасники фестивалю повинні відображати традиційну Маланку і бути приємними для споглядання глядачів. Я, до прикладу, завжди ставлю перед собою дві цілі. Найперше – відродження традицій, по-друге, це має бути цікава подія, що може принести місту певні доходи. Це – прояв подієвого туризму і гості нашого міста мають залишити тут гроші.

Фестиваль Маланок у Чернівцях – це унікальне дійство, на якому самодіяльні артисти представляють українську, бессарабську, гуцульску, молдовську, румунську Маланки, традиції яких зберігають на Буковині. Засновники й організатори фестивалю вишукують цікаві колективи по всій області. Вони є, але переважна більшість буковинців не знає про них. Наприклад, цього року на фестивалі будуть презентовані кілька колективів, які жодного разу не брали участі у «Маланці-Фест». Зокрема запрошено народний аматорський колектив із Боян «Міоріца». Вперше візьме участь у фестивалі й народний аматорський гурт «Джулинець» із села Зарожани Необоївської територіальної громади. Також чернівчани та гості міста побачать виступ дитячої фольклорної групи «Щедрик». В репертуарі колективу – обряди календарного циклу, побутові пісні й танці.

– Приїжджали до нас на фестиваль різні колективи, які вже полюбили Буковину, – зізнається пані Оксана. – Їхній приїзд – це добрий спосіб налагодити взаємозв’язок між регіонами. Цьогоріч, наприклад, приїдуть колективи із Житомирщини, Хмельниччини, Черкащини, Івано-Франківщини, Румунії. До речі, у нас на фестивалі раніше були білоруси, поляки, молдавани, словенці. Однак через епідемію коронавірусу ми не можемо їх зараз прийняти, хоча до Чернівців вони готові були приїхати.

Традиційно цього року очікуємо на потужне представництво з Вашківців, буде кілька горбівських гуртів. Вони презентуватимуть нові оригінальні конструкції. Також буде танець «чагорських коней», символічне коло від горбівської Маланки.

Що стосується призів, то вони обов’язково будуть. Призовий фонд нинішнього року становить понад 200 тисяч гривень. Коштами допомогли партнери фестивалю – буковинські підприємці. Окремо буде відзначено «Маланку» і «Переберію».

Одне слово, любителів автентичного мистецтва у суботу очікують оригінальні маски, костюми і виступи. Організатори запрошують на фестиваль чернівчан і всіх, кого ваблять народні традиції.

Анатолій ІСАК 

Програма фестивалю «Маланка-Фест» 

Час

Подія

Локація

12:00

Урочисте відкриття ІХ фольклорно-етнографічного фестивалю «Маланка-Фест»

пл. Філармонії

12:20

Початок карнавальної ходи: пл. Філармонії – вул. Заньковецької  –  вул. Університетська  –  пл. Театральна  – вул. Котляревського  –  пл. Соборна  –  вул. І. Франка  –  пл. Центральна 

13:30 – 14:30

Дитячі розваги (майстер-класи, ігри)

пл. Філармонії

13:40

 

пл. Філармонії

18:30

 

пл. Філармонії

Теги по теме
новости Черновцов отдых
Источник материала
Поделиться сюжетом